Dostupni linkovi

Predstava "Brod za lutke" u Njujorku


Scena iz predstave "Brod za lutke"
Scena iz predstave "Brod za lutke"
Piše: Marija Mitić, Glas Amerike

Predstava Srpskog narodnog pozorišta “Brod za lutke” gostovala je prošle nedelje u poznatom “La Mama” teatru u Njujorku.

Četiri godine posle premijere, nagrade za najbolju predstavu Sterijinog pozorja u Novom Sadu 2009, prikazivanja na Bitefu u Vizbadenu i brojnim evropskim festivalima, “Brod za lutke” i dalje probija granice. Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, koje je upravo proslavilo 150 godina od osnivanja, prvi put gostovalo je u Sjedinjenim Državama.

“Za Srpsko narodno pozorište to je svakako istorijski događaj, međutim ja bih rekao da je to istorijski događaj za pozorište Srbije.Trideset sedam pozorišta iz svih krajeva Evrope konkurisalo je za Forum mladih evropskih reditelja u La Mami u Njujorku, a samo dva pozorišta, od kojih jedno iz Srbije, su dobili poziv”, kaže upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Aleksandar Milosavljević.

La Mama teatar u Njujorku, koji je 1961. godine osnovala legendarna Elen Stjuart, poznat je srpskoj pozorišnoj publici po gostovanjima na Bitefu i svojoj reputaciji jednog od najvažnijih pozorišta avangardne umetnosti. Milosavljević dodaje da je ovo gostovanje istorijsko i u kontekstu ogromnog uticaja koji je La Mama imala na razvoj srpskog pozorišta. Dolazak u Njujork međutim nije bio nimalo lak.

“Napeto jeste bilo zato što je ekonomska kriza u kojoj se svi nalazimo bila odličan alibi za one koji su dužni da finansiraju jedno ovakvo putovanje da ga ne finansiraju. Srećom, imali smo razumevanja pokrajinske vlade Vojvodine, imali smo donatore, koji su nam pomogli. Imali smo takvo razumevanje i tako sjajnu podršku, pa čak i finansijsku podršku organizatora iz La Mame da su nas trpeli i prevladali neizvesnost i sačekali da im mi zaokružimo finansijsku konstrukciju i dođemo ovde”, ističe Milosavljević.

Predstava “Brod za lutke” u režiji Ane Tomović prati životni put umetnice, koju izvanredno tumači Jasna Đuričić. Poznate bajke su poslužile kao metafora za životne faze kroz koje umetnica prolazi, dočaravajući inicijaciju u svet odraslih, kako objašnjava pisac drame, Milena Marković.

Scene su brutalne i emotivne, dirljive i mučne, mračne i pune nade – baš kao i život. Teme su univerzalne – odrastanje, pronalaženje sebe, seksualno sazrevanje, suočavanje sa okrutnim životnim okolnostima, ljubav i smrt. Međutim, i pored univerzalnosti, ekipa predstave strepila je kako će američka publika reagovati.

“Mislim da im nije sve odmah jasno i blisko, ali to nije ni našoj publici … prosto neke predstave ostanu pa tek kasnije imaju reakciju. Neki ljudi reaguju odmah. Sve u svemu, fidbek koji smo dobili je bio jako dobar i zbog toga sam baš srećna, što samo govori o univerzalnosti i teksta i predstave”, navodi rediteljka predstave Ana Tomović.

“Mi smo ovu predstavu igrali po celoj Evropi. Dobili smo nagrade na svim takmičarskim festivalima gde smo je igrali. Napisano je jako mnogo kritika o njoj. Ali ipak prešli smo okean. Ovo je drugačija atmosfera i sa velikom zebnjom smo došli u jedno ovakvo kultno pozorište pribojavajući se da li će to što je univerzalna priča koju su pozorišnici iz raznih krajeva Evrope razumeli, da li će i ovde naići na razumevanje. Od prve predstave koju smo igrali, pa zaključno sa četvrtom jasno je da je publika reagovala, da je razumela”, ističe Milosavljević.

Snažna energija kojom “Brod za lutke” zrači sa scene, retko koga je u publici ostavila ravnodušnog.

* Tekst preuzet sa portala "Glas Amerike"
XS
SM
MD
LG