Dostupni linkovi

London i Kijev potpisali sporazum o sigurnosnoj suradnji


Volodimir Zelenski i Rishi Sunak ispred predsjedničke palače u Kijevu, 12. 1. 2024.
Volodimir Zelenski i Rishi Sunak ispred predsjedničke palače u Kijevu, 12. 1. 2024.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su sporazum o sigurnosnoj suradnji, objavila je u petak, 12. januara, vlada Ujedinjenog Kraljevstva na svojoj internetskoj stranici.

"UK i Ukrajina odlučile su produbiti svoju suradnju i partnerstvo koje se temelji na njihovim zajedničkim interesima u obrani međunarodnog reda i prava, mira i zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda", stoji u dokumentu.

Sporazum je fokusiran na tri glavne komponente sigurnosnih obveza Ujedinjenog Kraljevstva prema Ukrajini, a to su "pružanje sveobuhvatne pomoći" Ukrajini, "sprečavanje i aktivno odvraćanje" bilo kakve vojne eskalacije i podrška "budućoj integraciji Ukrajine u euroatlantske institucije".

Sporazum također predviđa da će se, u slučaju obrambenih borbenih akcija Ukrajine protiv Rusije po završetku sadašnjeg sukoba, London i Kijev konsultirati u roku od 24 sata kako bi odredili potrebne mjere odvraćanja, a London bi "Ukrajini pružio brzu i trajnu sigurnost pomoć."

U dokumentu se također kaže da strane zadržavaju pravo "izmijeniti ove odredbe" kako bi, posebice, osigurale "najširi i najučinkovitiji kolektivni odgovor na svaki budući oružani napad".

Ujedinjeno Kraljevstvo se, pored ostalog, obvezalo "dati značajan doprinos razvoju ukrajinske pomorske flote".

Podrška Kijevu 'koliko god bude trebalo'

Britanski premijer Rishi Sunak došao je u petak u nanajavljen posjet Kijevu gdje je izrazio podršku Britanije ukrajinskoj borbi protiv ruskih osvajača "koliko god bude potrebno".

Obećao je povećanje vojne pomoći za ugroženu zemlju koja je zahtijevala da saveznici pojačaju isporuke oružja usred naglog porasta broja ruskih zračnih napada.

"U Ukrajini sam da kažem jednostavnu poruku. Naša podrška ne može i neće posustati", napisao je Sunak na X-u, nekadašnjem Twitteru 12. januara u poruci popraćenoj fotografijom među ljudima u Kijevu.

"Svim Ukrajincima, Britanija je uz vas - koliko god treba", napisao je Sunak.

Prije dolaska u Kijev, Sunak je najavio povećanje vojnih sredstava za Ukrajinu na 3,2 milijarde dolara.

U saopćenju je britanska vlada obećala da će dio sredstava biti iskorišten za "najveću isporuku bespilotnih letjelica Ukrajini iz bilo koje zemlje".

"Stajat ćemo uz Ukrajince, u njihovim najmračnijim vremenima i u boljim vremenima koja dolaze", stoji u priopćenju.

Sunak, koji je prvi put posjetio Ukrajinu u novembru 2023. godine, ubrzo nakon što je postao premijer, razgovarao je s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim dužnosnicima.

Britanija je drugi najveći donator vojne pomoći Kijevu nakon Sjedinjenih Država, s ukupnim doprinosom od 4,6 milijardi funti (oko 5,35 milijardi eura) tokom 2022. i prošle godine.

Britansko obećanje da će povećati pomoć za 255 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu dolazi dan nakon što se Zelenski vratio u Ukrajinu s turneje po Baltiku gdje je nastavio pritisak na zapadne saveznike da povećaju financiranje gotovo dvogodišnjeg rata.

Zelenski je tražio od ukrajinskih saveznika da nastave opskrbu oružjem usred znakova zamora donatora u nekim zemljama i dok se Rusija okreće zemljama poput Irana i Sjeverne Koreje za municijom.

On je 11. januara rekao je da je situacija na prvoj liniji "vrlo komplicirana" i ponovio da ukrajinskim snagama nedostaje oružja.

Također je rekao da će Vladimir Putin nakon predsjedničkih izbora u Rusiji u martu, na kojima se očekuje da će lako pobijediti, vjerojatno poduzeti vojnu akciju većeg opsega u Ukrajini.

Ukrajina je bila izložena nekolicini velikih valova ruskih raketnih i bespilotnih napada od početka godine koji su uzrokovali smrt civila i materijalnu štetu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG