Dostupni linkovi

Britanski parlament raspravlja o zakonu o postepenoj zabrani pušenja


Znakovi za zabranjeno pušenje u štampariji u Beču, 8. mart 2018.
Znakovi za zabranjeno pušenje u štampariji u Beču, 8. mart 2018.

Britanski parlament u utorak počinje debatu o predlogu zakonu koji bi onemogućio mlade da ikada puše, na predlog premijera Rišija Sunaka (Rishi) uprkos protivljenju mnogih u njegovoj Konzervativnoj partiji.

Zakonom bi se zabranila prodaja duvanskih proizvoda svima koji su rođeni posle 1. januara 2009. godine, čime bi se praktično podizala starosnu granicu za pušenje za jednu godinu svake godine dok se ne obuhvati celokupno stanovništvo.

"Ovo ima potencijal da postepeno ukine pušenje među mladima skoro u potpunosti već 2040. godine", navela je vlada kada je predstavila plan, navodeći da je to "istorijski" potez.

Iako se čini da će zakon biti usvojen zahvaljujući podršci opozicionih partija, Sunak se suočava s mogućnošću pobune konzervativnih poslanika.

Premijer u teškoj poziciji raspolaže s malo političkog kapitala koji može da potroši u svojoj rascepkanoj partiji koja mesecima zaostaje u anketama za opozicionim laburistima.

Poslanik konzervativaca Sajmon Klark (Simon Clark) rekao je za BBC da je "i skeptičan i sasvim protiv" predloženog zakona o pušenju.

"Mislim da potpuna zabrana rizikuje da bude kontraproduktivna, mislim da zapravo rizikuje da pušenje bude više kul, svakako rizikuje stvaranje crnog tržišta, a takođe rizikuje da stvori izazov kojim vlasti ne mogu kontrolisati", rekao je on.

Bivši premijer Boris Džonson (Johnson) takođe je rekao na jednom događaju u Kanadi prošle nedelje da je "ludo" da stranka Vinstona Čerčila (Winston Churchill) "zabranjuje cigare".

Ipak, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da oko dve trećine ljudi u Velikoj Britaniji podržava postepenu zabranu pušenja.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG