Dostupni linkovi

Briselski blog: Nema predaha za EU dok 'Sofagate' proždire Brisel


Fotografija sa snimka na kojoj predsjednica Evropske komisije stoji dok predsjednik Evropskog savjeta i Turske sjede, Ankara, 6. april. 2021. godine
Fotografija sa snimka na kojoj predsjednica Evropske komisije stoji dok predsjednik Evropskog savjeta i Turske sjede, Ankara, 6. april. 2021. godine

Ovo je jako loša godina za Evropsku uniju do sada. Zaostaje i za Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i za Velikom Britanijom u vakcinaciji protiv COVID-a 19, što je izazvalo povike iz raznih glavnih gradova EU o korisnosti Brisela.

Prije nekoliko sedmica, šef vanjske politike EU, Josep Borrell, bio je ponižen tokom svog putovanja u Moskvu, a sada je ˝Sofagate˝ dodao so na ranu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Savjeta Evrope Charles Michel otputovali su ove sedmice u Ankaru na, kako je najavljeno, putovanje radi ponovnog pokretanja odnosa EU i Turske nakon višemjesečnog prepucavanja oko Kipra, izbjeglica i drugih pitanja. Ali, umjesto toga, njihov susret sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom pretvorio se u još jedno poniženje.

Video snimci pušteni iz sale za sastanke prikazuju dvije stolice, smještene jedna pored druge, iza kojih stoje zastave EU i Turske. Kad su Erdogan i Michel ušli i sjeli, von der Leyen je ostala nespretno stajati, nemajući kuda. Dajući znak svoje frustracije, mahnula je rukom i promrmljala nešto što je zvučalo poput "ahem" ili "erm". Na slijedećem snimku prikazana je kako posramljeno sjedi na sofi, dalje od dvojice muškaraca, okrenuta ka turskom ministru vanjskih poslova –poziciji koja je očito ispod nje u hijerarhiji prema protokolu sastanka.

Posljednja dva dana ove slike proždiru Brisel, a presuda je jednako zastrašujuća kao i nakon Borelove moskovske konferencije za štampu početkom ove godine: autokratski režim još je jednom nadmašio EU u igri vizuelne moći, učinivši da izgledaju nespretno i totalno nesposobno.

Ono što ga je učinilo još žučnijim je to što je zaudarao na seksizam. Uoči posjete, Turska je najavila da se povlači iz globalne Istanbulske konvencije o spriječavanju nasilja nad ženama i djecom. A sada je prva žena lider Evropske komisije spuštena na sofu, dok su se dječaci bavili visokom politikom. Prokleta optika?

Nekoliko evropskih zvaničnika i bivših diplomata istaklo je da posjete ove veličine imaju preciznu koreografiju i da se ništa ne prepušta slučaju. No, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu žestoko je negirao bilo kakve optužbe za namjerno ponižavanje i uzvratio udarac da su se ˝naši ljudi iz protokola okupili prije vremena i prije onih iz Evropske unije; uvaženi su svi prijedlozi i zahtjevi˝.

U 45-minutnom "roštiljanju" sutradan, glasnogovornik Von der Leyen, Eric Mamer, pokušao je da se odbrani od medijskih upita. Odbio je komentarisati ono što je mislio da stoji iza očigledne uvrede, ali priznao je i da je predsjednica Komisije "bila očito iznenađena" i da njezino odjeljenje za protokole nije učestvovalo u putovanju zbog COVID ograničenja.

Zatim je dodao da je Von der Leyen trebala biti "smještena na potpuno isti način kao i predsjednik Evropskog vijeća i turski predsjednik", te je napomenu kako je ona "odlučila da prioritet bude suština u odnosu na samu formu protokola, i da je to sigurno ono što bi evropski građani od nje očekivali ".

Tada se bijes okrenuo ka Michelu, ili "džentlmenu Čarliju", kako su ga arogantno nazvale neke diplomate. Zašto ništa nije rekao ili učinio? Zar nije mogao tražiti dodatnu stolicu ili učiniti pristojnu stvar i pustiti von der Leyen da zauzme njegovo mjesto pored Erdogana?

Najzad, Michel je objavio post na Facebooku na francuskom jeziku. Nije prihvatio nikakvu krivicu niti se izvinio, već je insistirao da slike daju lažni utisak. Rekao je da je "dvostruko uznemiren", prvo zbog utiska da je bio ravnodušan prema "protokolarnoj nespretnosti prema Ursuli", a drugo, činjenicom da je epizoda "zamaglila važan i koristan geopolitički posao koji smo zajedno postigli u Ankari".

U dobroj mjeri je pokušao i da odigra na kartu svojih feminističkih uvjerenja, ističući kako mu je čast biti dijelom evropskog projekta gdje su žene na čelu dvije od četiri glavne institucije (Christine Lagarde je predsjednica Evropske centralne banke) i Sophie Wilmes koja ga je zamijenila na premijerskoj poziciji u Belgiji kao prva žena na toj funkciji.

Možda je to samo pretjerivanje, ali se vjerovatno još neće smiriti. Evropski parlament, koji se nikada ne usteže iskoristiti šansu da žestoko kritikuje Savjet i Komisiju, zatražio je plenarnu raspravu sa Michelom i Von der Leyen o ovom pitanju. Možda još nije ni proljeće, ali ovo se već oblikuje kao "annus horribilis" za EU. Možda se samo treba sklupčati na sofi i nadati se ljepšem vremenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG