Dostupni linkovi

Branimir Nestorović ljubitelj teorija zavera stigao do Skupštine Srbije


Branimir Nestorović na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u februaru 2020, kada se u svetu pojavio korona virus, poručio je ženama da slobodno idu u šoping u Milano
Branimir Nestorović na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u februaru 2020, kada se u svetu pojavio korona virus, poručio je ženama da slobodno idu u šoping u Milano

"Govorili smo ono što narod voli da sluša i prepoznaje kao svoje vrednosti" – tako Branimir Nestorović objašnjava uspeh izborne liste "Mi, glas iz naroda" koju je predvodio.

Rezultat izborne liste ovog doktora i ljubitelja teorija zavere, koji je osporavao koronu dok je javno tražio "uverljivije" dokaze da zemlja nije ravna ploča, važi za najveće iznenađenje decembarskih izbora u Srbiji.

Ova proruska lista ostavila je ispod izbornog cenzusa mnoge poznate političke aktere.

Prema preliminarnim rezultatima na parlamentarnim izborima imaju 4,8 odsto glasova što bi im moglo doneti 13 mandata u Skupštini Srbije.

A u Beogradu bi ova lista mogla da bude presudna za formiranje vlasti.

Sociolog Zoran Stojiljković kaže za RSE da svi izbori donesu neku šansu za igrače koji najčešće igraju samo jednu izbornu sezonu, ali mogu sebi otvoriti šansu i za trajnije prisustvo.

"Mi ne govorimo o 10,15 ili 20 posto glasova ove liste, govorimo o nešto ispod 5 posto glasova", napominje on.

Stojiljković ocenjuje da je očito u polarizaciji između vlasti i proevropske opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" jedan deo građana želeo nešto treće.

"Očito ta politika treće snage koja je demokratska, ali prilično i otvoreno evrofobična jeste neka pozicija koja je mogla da artikuliše taj stav, pogotovo što nacionalna desnica nije pokazala spremnost sklapanja dovoljno širokih koalicija da se pređe cenzus", smatra on.

Prema izjavama Branimira Nestorovića u izbornoj noći, listu "Mi, glas iz naroda" okupilo je protivljenje "zapadnjacima da nam oduzmu Kosovo".

Branimir Nestorović najprepoznatljivije je lice izborne liste "Mi, glas iz naroda".

Široj javnosti postao je poznat kada se u svetu pojavio korona virus nazivajući ga "najsmešnijim virusom u istoriji čovečanstva, koji postoji na Fejsbuku".

Iz tog vremena je i njegova poruka ženama da mogu slobodno da idu u Milano u šoping dok je u Italiji u to vreme situacija sa brojem zaraženih bila alarmantna.

Kome je Nestorović uzeo glasove?

Branimir Nestorović nije odgovorio na upit RSE, a u izbornoj noći je za RTS rekao da su izgleda "svima uzeli po malo, po jedan posto svima".

Sociolog Zoran Stojiljković ne veruje da je ova lista uzela nešto strankama vlasti, niti opozicionoj koaliciji Srbija protiv nasilja, koja je drugoplasirana na parlamentarnim izborima.

"Ja mislim da je to jedan deo glasova koje je on prošli put doneo Dverima, a sa druge strane to je jedan broj verovatno aktiviranih, ne naročito u politiku involviranih, apstinenata", ocenio je Stojiljković.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2022. Nestorović je podržao desničarsku listu koju je predvodio Srpski pokret Dveri i njihov lider Boško Obradović.

Kako je sam izjavljivao, i ranije je bio politički aktivan, najpre kao član Srpskog pokreta obnove jer su mu "monarhističke ideje bile bliske", a potom i Demokratske stranke.

Šta su bile poruke u kampanji?

Biračima se tokom kampanje obraćao i sa šajkačom, nacionalnom srpskom kapom, na glavi.

Tokom predizborne kampanje Nestorović je u više navrata iznosio kritike na račun saradnje Srbije sa zemljama Zapada.

"Srbija je u situaciji da ima zapadnjačku klijentelu, koja priča bajke o nekom evropskom putu. Mi smo bili Evropa dok oni nisu znali da postoje", rekao je Nestorović na predizbornom skupu 10. decembra, prenela je Beta.

Nestorović je i 6. decembra kritikovao ministre Vlade Srbije koji govore o "prijateljima sa Zapada".

"Izem ti takve prijatelje. Pored takvih prijatelja neprijatelji nam stvarno nisu potrebni", naveo je Nestorović.

On je tada rekao i da Zapad "ne krije" da je neprijatelj Srbije.

Poručivao je da bi "Briselske sporazume proglasili nevažećim".

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost koju Srbija ne priznaje. Ali Beograd uz posredstvo EU vodi dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom koji treba da rezultiraju pravno obavezujući sporazumom.

Na predizbornom skupu 13. decembra Nestorović je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin njegov "idol".

Na listi "Mi, glas iz naroda" je i Dragan Stanojević, malo poznat u Srbiji – ali opisan kao izrazito proruski igrač, koji je pod ukrajinskim sankcijama.

Sociolog Zoran Stojiljković primećuje da je u Srbiji "dosta dugo i to od strane režima gajena neka vrsta prokineskog i proruskog sentimenta".

"Postoje dve vrste većinskog konsenzusa u ovdašnjem polarizovanom biračkom telu – protivljenje NATO integracijama i sankcijama Rusiji. Nestorović je uzeo deo tog raspoloženja", naveo je Stojiljković.

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Slaba medijska zastupljenost tokom kampanje

Tokom izborne kampanje u novembru i decembru, Nestorovićeva lista bila je slabo zastupljena na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Podaci pokazuju da je u novembru njegova lista imala ukupno nešto više od četiri minuta na RTS-u, Pinku, Hepiju, B92 i TV Prva.

Tokom decembra, Nestorovićeva lista je na TV kanalima sa nacionalnom pokrivenošću imala ukupno 20 minuta.

Mahom je bila predstavljena u pozitivnom kontekstu, nešto manje u neutralnom, a u negativnom - nijednom.

Najviše medijskog prostora lista je imala na TV Hepi.

Po ukupnoj minutaži koju je imala lista "Mi – Glas iz naroda" na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću bila je u rangu manjinskih stranaka.

Branimir Nestorović je pre izborne kampanje bio čest gost na televiziji Hepi koja ima nacionalnu pokrivenost. Tamo je, osim prepričavanja raznih teorija zavere, govorio i o geopolitičkim temama, poput rata u Ukrajini.

Kada je govorio o ratu o Ukrajini, Nestorović je to činio sa proruske pozicije.

'Mi, glas iz naroda' na mrežama

Sajt liste "Mi, glas iz naroda" zabeležio je u poslednjih mesec dana gotovo 93.000 poseta.

Prosečno zadržavanje na sajtu bilo je preko tri minuta, podaci su sajta similarweb, koji beleži analitiku preko milijardu sajtova.

Zemlje iz kojih je najviše čitan su Srbija i Bosna i Hercegovina, a najzapaženiji je bio kod onih između 45 i 64 godine.

Domen je registrovalo neimenovano fizičko lice 19. juna ove godine.

Čitaoci su najčešće dolazili na ovaj sajt preko youtube platforme.

Youtube kanal liste "Mi – glas iz naroda" ima gotovo 28.000 pretplatnika i objavio je 183 videa.

Kanal je pokrenut u februaru ove godine, i od tada ima 2, 6 miliona pregleda video klipova.

Pored toga, Nestorovićeva gostovanja na desničarskom BalkanInfo kanalu imaju i po 190.000 pregleda.

Na mreži X, nekadašnjem Tviteru, nalog ove političke opcije ima oko 2.000 pratilaca, dok je na Telegram kanalu taj broj nešto preko 8.000.

Na fejsbuku imaju 16.000 pratilaca i preko 8.000 lajkova. Stranica je registrovana 18. maja ove godine i prema podacima Mete nisu imali plaćene oglase tokom kampanje.

Na Instagramu imaju 3.500 pratilaca, a pokrenuli su ovaj nalog u oktobru ove godine.

Na ruskoj mreži Vkontakte, koja važi za ruski Fejsbuk, takođe postoji profil "Mi – glas iz naroda" koji ima 713 pratilaca.

Proruski telegram kanali gotovo da nisu imali fokus na izbore u Srbiji, ali retki postovi podrške nekoj političkoj opciji bili su baš podrška listi Branislava Nestorovića.

Od kriznog štaba do teorija zavere

Nestorović je kao nekadašnji načelnik pulmologije u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova i profesor Medicinskog fakulteta u penziji postao član Kriznog štaba, formiranog za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Kako je rekao medijima, to telo je napustio zbog neslaganja sa donetim odlukama.

Nestorović je izlazio u javnost sa tvrdnjama za koje ne postoji zvanična potvrda. Tako je u januaru 2021. na TV Hepi rekao da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) neopravdano proglasila pandemiju korona virusa kako bi se srušio bivši američki predsednik Donald Tramp (Trump).

U maju 2022. u intervjuu na jutjub kanalu Republika TV rekao je da ne veruje da je Zemlja "ravna ploča", ali da, kada čita argumente jedne i druge strane, "ni jedni ni drugi nisu ubedljivi".

Na pitanje novinarke TV Hepi iz juna 2022. o tezi da "žene rađaju decu sa genima svih ljudi sa kojima su do tada stupale u seksualne odnose", odgovorio je da je "to dokazano medicinski".

On je u istoj emisiji rekao da voli teorije zavere zato "što su ih pisali inteligentni ljudi" i što "sve što pročitaš, deluje vrlo logično i, što je najsmešnije, deluje logičnije nego ono što pišu ovi zvanični".

U aprilu 2023. rekao je za K1 televiziju da medicina koju je studirao laže.

"90 posto onoga što sam učio na fakultetu je potpuna besmislica", rekao je tada.

Kuda dalje?

Lista "Mi – glas iz naroda", kako sada tvrdi Branimir Nestorović, neće ni sa vladajućom strankom, ni sa proevropskom opozicionom koalicijom "Srbija protiv nasilja".

On je u izbornoj noći na N1 poručio da se njegovoj listi "ne sviđa ni jedna ni druga opcija".

*Saradnja na tekstu: Miloš Katić

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG