Dostupni linkovi

Bačena eksplozivna naprava na kuću sarajevskog načelnika Irfana Čengića


Irfan Čengić, načelnik opštine Stari Grad u Sarajevu na konferenciji za novinare, 1. april 2024.
Irfan Čengić, načelnik opštine Stari Grad u Sarajevu na konferenciji za novinare, 1. april 2024.

Irfan Čengić, načelnik sarajevske opštine Stari Grad dobio je 24-satno policijsko osiguranje, nakon što je na njegovu kuću bačena eksplozivna naprava u ponedjeljak rano ujutro, 1. aprila.

Ovo je potvrdila za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mersiha Novalić, portparolka MUP-a Kantona Sarajevo.

"Mjere osiguranja su poduzete u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti. Pod nadzorom kantonalnog tužioca formiran je tim kome su se pridružili pripadnici Federalne policije", izjavila je Novalić za RSE.

Načelnik sarajevske opštine Stari Grad Irfan Čengić izjavio je prethodno na konferenciji za novinare da se ne osjeća sigurno nakon što je na njegovu kuću bačena eksplozivna naprava.

"Osjećam se ugroženo kao pojedinac, ali imam puno povjerenje u policiju i kantonalnu i federalnu", rekao je on.

Iz policije je za RSE ranije rečeno da je oko 3.20 sati u ulici Škaljin Sokak aktivirana eksplozivna naprava, najvjerovatnije ručna bomba, te da nije bilo povrijeđenih osoba, ali da je pričinjena materijalna šteta.

Nakon ove informacije, na Instagram nalogu, načelnik opštine Stari Grad je napisao da je "ovo nastavak prijetnji koje ima kao izabrani dužnosnik da prestane", kako je napisao, "provoditi zakone, odluke, nalaze revizije, inspektora, tužilaštva kako bi oni mogli nastaviti zloupotrebljavati opšinske resurse".

Čengić je na poziciju načelnika izabran u oktobro prošle godine nakon prijevremenih izbora na ovu poziciju.

Prethodni načelnik Ibrahim Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine. Od tada se nalazi u pritvoru.

Pored njega je uhapšeno još šest osoba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada saopštilo da je Hadžibajrić osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca.

XS
SM
MD
LG