Dostupni linkovi

Bjelorusija kaže da provjerava spremnost svojih taktičkih nuklearnih snaga


Bjelorusko taktičko nuklearno oružje na ruskom poligonu u aprilu 2023.
Bjelorusko taktičko nuklearno oružje na ruskom poligonu u aprilu 2023.

Bjelorusko ministarstvo odbrane saopštilo je 7. maja da je počelo provjeravati spremnost svojih taktičkih nuklearnih snaga, dan nakon što je Rusija najavila sličan potez.

Prvi zamjenik ministra odbrane Viktor Hulevič rekao je da će neke bjeloruske oružane snage i avioni biti premješteni na rezervni aerodrom tokom vježbi.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Khrenin rekao je da su provjere spremnosti nosača taktičkog nuklearnog oružja počele po nalogu autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka.

"Za izvršenje zadatka dodijeljeni su divizija operativno-taktičkog raketnog kompleksa Iskander i pomoćna eskadrila vojnih aviona SU-25", rekao je Khrenin.

Lukašenko je podržao tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu pokrenutu u februaru 2022. i dozvolio ruskim oružanim snagama da koriste bjelorusku teritoriju, vojnu infrastrukturu i zračni prostor tokom invazije.

Dan prije saopštenja iz Minska, rusko ministarstvo odbrane najavilo je vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem po prvi put otkako je započela agresiju na Ukrajinu prije više od dvije godine.

Rusija je rekla da vodi vojne vježbe zbog "provokativnih" izjava Velike Britanije i Francuske za koje Moskva kaže da pokazuju njihovu sve veću uključenost u rat u Ukrajini.

Prošle sedmice je francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio izjavu da njegova zemlja ne može isključiti slanje trupa u Ukrajinu da joj pomognu u ratu.

U međuvremenu, čini se da su zvaničnici u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle sedmice dali Kijevu zeleno svjetlo da koristi oružje dugog dometa poslano Ukrajini za napad na ciljeve unutar Rusije. Do sada u sukobu, Ujedinjeno Kraljevstvo je davalo smjernice Ukrajini navodeći da se oružje dugog dometa treba koristiti samo unutar suverene ukrajinske teritorije.

Ukrajina je gotovo svakodnevno izložena ruskim raketnim i dron napadima koji su nanijeli ogromnu štetu njenoj civilnoj i energetskoj infrastrukturi te ubili i ranili brojne civile, uključujući djecu.

Kao odgovor, Kijev je ciljao energetsku infrastrukturu unutar Rusije, posebno postrojenja za preradu nafte.

XS
SM
MD
LG