Dostupni linkovi

Biljke mesožderke postaju vegeterijanke


Darlingtonia californica
Darlingtonia californica
Biljke mesožderi se, zbog povećanog zagađenja, sve manje prehranjuju insektima i sve više koriste svoje korijenje za dobijanje hranjivih tvari.

Zbog povećane količine nitrogena u zraku, biljke ne moraju hvatati istu količinu insekata kao prije.

U pitanju je logična transformacija, jer te biljke sada dobijaju dovoljno hranjivih sastojaka iz tla, prenosi Gizmodo.

Prema riječima dr. Jonathana Milleta sa Univerziteta Loughborough, zbog sagorijevanja fosilnih goriva je povećan udio nitrogena u zraku, koji sa kišom pada na tlo, a onda se apsorbira preko korijenja.

Biljke mesožderi u zagađenijim područjima uzimaju samo 22 posto nitrogena preko životinja, a biljke u slabije zagađenim područjima i do 57 posto.

Pošto kod biljaka, za razliku od ljudi i nekih vrsta životinja, ne postoji koncept prežderavanja, ove biljke su umanjile ljepljivost svojih listova i promijenile boju, kako bi bile sigurne da neće uhvatiti previše insekata.

"Ukoliko u tlu ima dovoljno nitrogena, one ne moraju previše jesti. U zagađenim područjima ove biljke sve više nitrogena uzimaju preko korijenja. Međutim, one su i dalje mesožderke i druge biljke imaju prednost nad njima kada je u pitanju preživljavanje. Vjerujem da ćemo u skorije vrijeme primijetiti smanjenje broja mesožderki, a moguće i izumiranje nekih vrsta", kazao je Millet.
XS
SM
MD
LG