Dostupni linkovi

Jones: Izbeći zaostajanje BiH za regionom


Vrijeme za reforme nije neograničeno - Stuart Jones
Vrijeme za reforme nije neograničeno - Stuart Jones
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stuart Jones izjavio je da će do polovine naredne godine, odnosno do pet mjeseci prije izbora u Bosni i Hercegovini, SAD i EU neprekidno nastojati da se usvoje ustavne promjene, kako bi se izbjeglo zaostajanje zemlje za regionom.

"Jako žalosno je što se svugdje u regionu vidi napredak i optimizam, osim u BiH. Imamo vremena do pet mjeseci prije izbora, jer je to poslednji trenutak do kada se po zakonu u Ustav mogu unijeti promjene. Do tada će trajati naši neprekidni napori", rekao je Jones za agenciju Srna tokom konferencije o zapadnom Balkanu, koja se u Briselu održava u organizaciji švedskog predsjedništva EU i Evropske komisije.

On je prenio stav SAD i EU da vrijeme koje lideri u BiH imaju na raspolaganju za reforme nije neograničeno i upozorio lidere u BiH na posljedice zaostajanja za regionom.

"Naša je pozicija vrlo jednostavna: BiH u Natou i EU. Očekujemo od lidera da to uoče, pa ako se poštuju ovi ciljevi, način na koji se može do njih doći može biti različit. No, to je cilj do kojeg nam je stalo i na kojem radimo i nećemo prestati raditi. Naša ponuda nije `uzmi ili ostavi`, ali je svakako činjenica da će BiH zaostajati dok ne dođe do reformi koje vode do tog cilja", rekao je Jones.

Na pitanje da li je moguće da BiH dobije kandidaturu za EU, a da se prethodno ne ukine OHR, Jones je rekao da je ovo pitanje evropska odluka koja zavisi od evropskog procesa.

"Prije ili kasnije, BiH će morati riješiti dileme s kojima se suočava i to će i napraviti, prije ili kasnije, koliko god izbor pred njom bio težak", poručio je američki diplomata.

Jones je istakao da su SAD posvećene teritorijalnom integritetu BiH i dejtonskom okviru i dodao da uopšte ne postoji alternativni scenario.

NAROD ĆE PATITI OD ZAOSTAJANJA

I švedski ministar inostranih poslova Karl Bildt izjavio je u Briselu da vrata za BiH neće biti zatvorena ako se razgovori o reformama s ciljem ukidanja OHR-a i dobijanja kandidature za ulazak u EU ipak izjalove.

"Tačno je da će ovaj tempo i ovi napori trajati do trenutka kada je moguće unijeti promjene u Ustav, a to je pet mjeseci prije oktobarskih izbora. Ali, ako se to izjalovi, vrata EU za BiH neće se zatvoriti. Ako lideri neće, onda neće. Niko im neće zavrtati ruku iza leđa", rekao je Bildt.
Vrata za BiH neće biti zatvorena - Carl Bildt

Prema njegovim riječima, nema sumnje da će se taj proces veoma usporiti, a zaostajanje za drugima u regionu biće mnogo uočljivije.


"Možda lidere koji govore `ne`, neće biti za to briga, ali narod hoće. Građani će mnogo patiti od tog zaostajanja. To će se vijdeti u mnogo većih ili manjih stvari. Konkretno, jedno od takvih stvari može biti i vizni režim",
upozorio je Bildt.



Odgovarajući na pitanje kako napredovanje Srbije i njeno skoro podnošenje zahtjeva za kandidaturu utiče na Republiku Srpsku i može li se RS "nasloniti" u proevropskim reformama na Srbiju, Bildt je rekao da ne vidi takvu mogućnost.
XS
SM
MD
LG