Dostupni linkovi

BiH: Nastavak protesta bez nasilja


Treći dan protesta u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Treći dan protesta u Sarajevu

U Sarajevu i drugim gradovima u subotu su se ponovo okupili demonstranti, zasad u mirnoj šetnji pored zgrada institucija, dok su u Tuzli građani u akciji čišćenja grada nakon žestokih protesta dan ranije.

U centru Sarajeva ispred zgrade Predsjedništva BiH ponovo se okupilo, ovaj put u mirnoj šetnji, oko 200 demonstranata. Glavna ulica je blokirana, a policija preusmjerava saobraćaj.

U jednom trenutku došlo je do verbalnog obračuna policije i demonstranata, ali nasilje nije eskaliralo.

Demonstranti su iskazali žaljenje zbog nasilja koje je u petak okončano paljenjem i rušenjem. Traže oslobađanje u petak uhapšenih demonstranata, ali i smjenu kompletne Kantonalne vlade.

Na ulici je veliki broj policajaca kantonalnog MUP-a, a u pripravnosti su jedinice Federalne uprave policije. Štete nastale na zgradi Kantona Sarajevo i Predsjedništvu BiH procjenjuju se na pet miliona konvertibilnih maraka.

Na sastanku Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković je izvijestio da je podnio ostavku.

Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Sarajevo će se tokom večeri odrediti o ovome.

(FOTOGALERIJA: Protesti u Sarajevu, treći dan)

U Bihaću je nakon talasa nemira od subote predveče mirno. Demonstranti su se razišli, a dogovoreno je da protesti stanu do ponedjeljka ta kada je zakazan razgovor učesnika protesta sa premijerom Hamdijom Lipovačom i članovima Vlade USK.

Iako u policiji Unsko-sanskog kantona nisu imali informacije da će u Bihaću doći do protesta i u subotu, oko 500 uglavnom mladih okupilo se na Gradskom trgu, uputilo se potom prema zgradi Vlade Kantona, a zatim prema kući kantonalnog premijera Hamdije Lipovače koji je demantovao navode da je napustio BiH.

Demonstranti su kamenovali policijski kordon koji je obezbjeđivao premijerovu kuću, a prema nezvaničnim informacijama, u sukobima je povrijeđeno nekoliko osoba.

Dan haosa u BiH

Eskalirali protesti u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
Širom BiH u petak su demonstracije protiv vlasti prerasle u velike nerede, u kojim su zapaljene zgrade, razbijana imovina, paljeno smeće.

Reporteri Radija Slobodna Evropa kroz izvještaje, videa i fotogalerije prenijeli su dešavanja iz svih gradova u kojim su zabilježeni protesti.

Kako je dan protekao možete pročitati i pogledati OVDJE
Demonstranti naglašavaju da neće odustati od svog prvog i osnovnog zahtjeva, a to je da Vlada podnese neopozivu ostavku.

„Ne želimo rušenje, ne želimo vandalizam, ne želimo uništavanje vlastite imovine. Sve su zgrade u ovom gradu naše, a ne premijerove, niti ministrove, niti bilo čije druge. Naš osnovni cilj jeste smjena Vlade Unsko-sanskog kantona, svih direktora javnih ustanova i javnih preduzeća. Želimo da Vlada u kompletu, zajedno sa svim ministrima, pomoćnicima, savjetnicima, svim pripadajućim upravljačkim strukturama, da neopozivu ostavku. Želimo da se smijeni ova vlast. To je naš prvi i osnovni zahtjev. Kad postigenmo ovo, namjeravamo nastaviti dalje. Napokon se narod probudio i narod napokon ne želi odustati“, poručila je Aida Sejdić, diplomirani inžinjer prehrambene tehnologije, nezaposlena.

Na protestnom skupu koji je organizovan putem fejsbuk grupe Narodna revolucija Konjic, u ovom gradu u subotu se okupilo oko 300 nezadovoljnih građana:

„Današnje okupljanje je podrška okupljanjima svih ovih ranijih dana s ciljem promjena u društvu. Ovaj način rada političkih aktera u državi je bio vrlo nakaradan i očekuje se da će se pokrenuti konačno to pritvaranje naših sanadera i drugi reformski procesi koji čekaju.“

Nakon okupljanja u centru grada na Trgu državnosti, građani su se uputili prema zgradi Općine Konjic, pred kojom su se zadržali oko 30 minuta:

„Došli smo da probamo ovu vlast kako s vrata sjašiti normalnim putem. Ne dirati ništa što ne treba dirati. Trebamo skinuti vlast. Borimo se za svoju djecu.“

„Prevarene radnika nazivaju ćare. Evo, 20 godina sam radio bez uplaćenog staža. Imam od države primanje od 50 maraka, četveročlana porodica.“


Mirnom šetnjom od Općine, ponovo su se građani vratili na saobraćajnicu M17, na kojoj je saobraćaj bio obustavljen 30 minuta. Skup je bez incidenata okončan u 14 sati.“

Grupa od oko tridesetak građana u subotu se pokušala okupiti na Španskom trgu u Mostaru, međutim, policija ih je rastjerala, a ni novinarskim ekipama nije dozvolila snimanje. Portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak je u izjavi za medije objasnio da je policija intervenirala na Španskom trgu i da su neke osobe privedene, objašnjavajući da u skladu sa zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), prihvatila je u subotu na vanrednoj sjednici u Mostaru ostvaku ministra unutrašnjih poslova HNK-a, Marija Šulente. Novinarima je to saopćio premijer HNK, Denis Lasić, nakon sjednice održane u hotelu „Ero“, jer je zgrada Vlade u petak uveče zapaljena u neredima koji su pogodili i Mostar.

Lasić je naglasio da je MUP, ipak, ekipiran „od vrha do dna“, jer je izvršeno imenovanje vršioca dužnosti na poziciji policijskog komesara i tu dužnost će obavljati Dragan Brkić. Podsjećanja radi, HNK nije mjesecima imao komesara policije, jer se hrvatske i bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti iz reda kojeg naroda će komesar biti imenovan.

Istovremeno, gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić je izjavio da ne misli da su protesti u petak bili usmjereni protiv svih nivoa vlasti, te da su bili organizirani.

„Tko je od vas čuo da su prosvjednici govorili i iznijeli svoje zahtjeve. Prosvjedi su ciljano organizirani u Mostaru kako bi se u multietničkoj sredini napravio problem“, rekao je uz ostalo Bešlić.

Sarajevo osvanulo u dimu

Oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće u subotu su radiki na saniranju posljedica protesta, u kojim su od zgrade Kantonalne vlade, veleljepnog zdanja iz austrugarskog perioda, ostali samo zidovi, dok je u naletu vandala zapaljen i Arhiv BiH koji je čuvao dragocjeno arhivsko blago staro stotinama godina.

Posljednje informacije govore da je u neredima u glavnom gradu BiH povrijeđeno blizu 100 osoba, najmanje 60 policajaca. Prema podacima policije 37 demonstranata je uhapšeno, od čega šest maloljetnika.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je u petak hitnu telefonsku sjednicu u povodu nemira u više gradova BiH, nakon koje je saopšteno kako "Predsjedništvo BiH razumije ogorčenost građana teškom socijalnom situacijom", ali ih i "poziva da se uzdrže od ispoljavanja nasilja".

"Predsjedništvo BiH osuđuje huliganske ispade i daje podršku organima reda na uspostavi javnog reda i mira", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(VIDEO: Sarajevo u dimu jutro nakon burnih protesta)
Sarajevo u dimu dan nakon protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Povodom protesta širom Bosne i Hercegovine saopštenjem se oglasila neformalna grupa građana učesnika demonstracije. Navode da se građanski bunt, danas, dan nakon, medijski diskredituje:

“Mi koji smo juče izašli na ulice Sarajeva žalimo zbog povrijeđenih i materijalne štete, ali žalimo I zbog fabrika, javnih prostora, ustanova kulture i nauke, egzistencije svih građana koju su svojim direktnim djelovanjem uništili oni (SVI) koji više od 20 godina čine vlast na svim nivima u BIH”, piše u saopštenju.

Svjedočenje demonstranta: Nismo vandali i huligani



Aktivista Emir Hodžić vjeruje da je nakon protesta na sceni manipulacija i okretanje priče u potpuno pogrešnom smjeru.

Svi se učesnici demonstracija nazivaju vandalima, što nije tačno, kaže u razgovoru za RSE Emir, koji je jednom policajcu spasio život. OPŠIRNIJE..
Neformalna grupa građana moli sve u BIH da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da ih ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više I navode svoje zahtjeve:

- Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

- Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građana.

- Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

Navode da se, tek kada ovi zahtjevi budu ispunjeni, može govoriti o početku razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve u BiH:

“Za radnike, nezaposlene, zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, uposlenike u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja”, piše u saopštenju.

(FOTOGALERIJA: Sarajevo dan nakon protesta)

Tuzla: Metle u ruke!

Nakon tri dana dramatičnih dešavanja u Tuzli, više od 100 povrijeđenih policajaca i demonstranata zatražilo je liječničku pomoć, a dvije zgrade su gotovo potpuno uništene.

Ispred zgrade Opštine policija vrši uviđaj. Šalter sala potpuno je uništena. Rodni listovi i drugi dokumenti razbacani su pored saobraćajnice, a tek nakon uviđaja znaće se jesu li uništene matične knjige i drugi vrijedni dokumenti.

U gradu je u subotu mirno. Na poziv putem društvenih mreža, grupa građana, njih oko 300, okupilo se danas pred zgradom kantonalne vlade sa metlama i lopatama da pomognu komunalcima u čišćenju.

Kažu da ovim žele pokazati da vole svoj grad, da im je žao što se protest pretvorio u vandalizam. No poručili su i da je vlast imala više sluha za probleme građana, do eskalacije nasilja vjerovatno ne bi ni došlo.

Uz vatrogasce, policajce, inspektore mnogo je i građana koji komentarišu jučerašnje deogađaje, kako u Tuzli tako i u ostalim gradovima Federacije. Neki prizori podsjećaju na one ratne, svi ponavljaju isto: "Ovo nije smjelo desiti.“

Oko 300 građana odazvalo se pozivu tuzlanskog portal Front Slobode i Facebook grupe "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“, da dođu sa metlama i pomognu komunalcima u čišćenju zgarišta:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link

Na upit da prokomentarišu izjave pojedinih političara da su protesti bili orkestrirani, osmišljeni u drugom entitetu, i da se politika sada nastoji uvući u cijelu priču, ovi ljudi kažu:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link


(VIDEO: Čišćenje Tuzle nakon protesta)
Čišćenje Tuzle nakon protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Nakon eskalacije nereda tokom protesta građana u petak, a Tuzlaci su, nakon što je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio ostavku, putem društvenih mreža iznijeli svoje zahtjeve.

Među ostalim traže saradnju građana, policije i civilne zaštite kako bi se izbjeglo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

Traže zatim uspostavljanje tehničke vlade u Kantonu, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, te hitno rješavanje pitanja regularnosti privatizacije firmi: Dita, Polihem, Poliolhem, Gumara i Konjuh:

"I to da se radnicima uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali, oduzme nelegalno stečena imovina, ponište privatizacijski ugovori, uradi revizija privatizacije, vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće", navodi se u zahtjevima.

Zahtijeva se i ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, te ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

(FOTOGALERIJA: Gradovi BiH dan nakon protesta)
XS
SM
MD
LG