Dostupni linkovi

Pronađeni posmrtni ostaci tokom ekshumacije u blizini Foče


Ekshumacija u blizini Goče, 30. decembar 2022.
Ekshumacija u blizini Goče, 30. decembar 2022.

Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su tokom ekshumacije u selu Zavina u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija je urađena po nalogu Tužilaštva BiH, a posmrtni ostaci su upućeni na sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

U procesu traženja posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, forenizičar Međunarodne komisije za nestale osobe, te policajci iz Foče, saopćilo je Tužilaštvo BiH.


Prema izvještaju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz 2014. godine, procjenjuje se da je u sukobima nakon raspada bivše Jugoslavije ubijeno 140.00 osoba.

Od toga broja 100.000 ubijenih je u BiH, dok je 31.000 osoba nestala.

BiH traga za još oko 7.600 nestalih osoba, prema podacima Instituta za nestale osobe BiH. Prema zvaničnim podacima, do danas je otkriveno oko 1.000 masovnih i pojedinačnih grobnica.

Iz Instituta za nestale BiH upućuju apel svima koji znaju gdje se kriju posmrtni ostaci da to prijave anonimno na besplatne brojeve telefona, ili putem aplikacije "Prijava lokacije" koju je lansirao ICMP.

XS
SM
MD
LG