Dostupni linkovi

Balkanski humor odolijeva krizi: Od ironije do zdrave šale


Mustafa Nadarević u seriji Lud, zbunjen, normalan
Mustafa Nadarević u seriji Lud, zbunjen, normalan
Kakav je humor u državama regije…Smijemo li se i čemu…imamo li snage od srca se nasmijati… pa i u ovim ozbiljnim vremenima u kojima mislimo kako preživjeti, zadržati ili naći, pa.. ako može, i plaćen posao.

Ako ste zaboravili, tek napomena, humor je ono što nas tjera da budemo dobro raspoloženi ili veseli, da se smijemo šali, dosjetki ili priči koju smo čuli ili pročitali. Treća strana novčića, kažu mnogi.

Nedavno su mi ispričali kako je najzdraviji humor onaj u Mostaru. Topao, vedar, a nikako uvredljiv ili zločest. Smijehom liječimo dušu, a humor nam pomaže da na neki način nađemo ravnotežu između "ozbiljnog" i "neozbiljnog" dijela našega života.

Zato ćemo vas pokušati podsjetiti da je smijeh zdrav i da je vrijeme da se ponovno naučimo smijati.

Dogodovštine Muje, Sulje i Fate zasmijavale su i još uvijek zasmijavaju sve u regionu. Kao bosankoherecgovački proizvod, prvo radijski, a zatim i tv show Top lista nadrealista, također su bili prepoznatljivi brand.

Bosanci i Hercegovci se i dalje šale na svoj račun, pobjeđujući tako sivu i tešku svakodnevicu, piše Aida Đugum u tekstu Bosanski humor žilavo razbija sivilo svakodnevice.

Hrvatska je zemlja zabrinutih ljudi, građani se sve manje smiju,humora zapravo i nema, osim na 'specijalnim mjestima' - ponekom kazalištu i studijima smijeha, a na televiziji, unatoč poplavi tzv 'humorističnih serija', pravog humora nema još od Nele Eržišnik - ističu hrvatski stand up komičari.

O 'zaleđenom osmijehu' govore i redatelji, pisci i Zagrepčani u tekstu Ankice Barbir Mladinović Na terapiju smijeha moralo bi cijelo hrvatsko društvo.

Ekonomska kriza, siromaštvo, politička previranja, korupcija, potisnuli su smisao za zdravi humor koji je nekada krasio narode na prostorima bivše Jugoslavije.

I u Crnoj Gori čini se da su prošla vremena zdravog humora i da je sada na sceni onaj čemerni, ironični, posprdački humor, nastao iz svih negativnih stvari i pojava koje nam je donijela tranzicija.

Da li je pravi humor na izdisaju i ko su ljudi koji se danas usuđuju ne skidati osmjeh sa lica otkriva Predrag Tomović u tekstu Zdravi humor na izdisaju: Nijesu smiješna vremena.

Opće mjesto u Srbije je da su pripovjetke Radoja Domanovića žive danas, jednako kao i prije više od jednog stoljeća, kada je napisao neke od svojih najznačajnijih satiričnih priča.

No, osim jošš uvijek aktualnih djela iz ranijih epoha, današnji autori u Srbiji takode traže načine da humorom i satirom demaskiraju svakodnevicu. Nekada je taj humor ubojit, a nekada samo površan i subverzivno impotentan, kaže Dušan Komarčević u tekstu Humor u Srbiji: Između trivijalnosti i subverzije.
XS
SM
MD
LG