Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Evropski političari na meti kineskih cyber napada; Nastavlja se istraga o nestanku dvogodišnje Danke Ilić u Srbiji


Rudnik kod sela Bistrica nadomak Prijedora i pored zabrane suda nastavlja da se širi...
Rudnik kod sela Bistrica nadomak Prijedora i pored zabrane suda nastavlja da se širi...

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Asja Hafner, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Za danas smo za vas izabrali:

Važno za danas

  • Federalna uprava policije uhapsila je u četvrtak naveče 28. marta tri osobe na području opštine Hadžići, nedaleko od Sarajeva, koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku maloljetne djevojčice u Srbiji, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH. Osobe su tražile 25.000 eura za otkrivanje informacija. Policija Srbije je rekla da "intenzivno radi na pronalasku djevojčice, kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom". Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala u okolini Bora na istoku Srbije nastavila se treći dan.
  • Radnici Rudnika i termoelektrane (RiTe) Ugljevik odlučili su na okupljanju ispred upravne zgrade preduzeća da nastavljaju štrajk započet prije deset dana, zahtijevajući da se raskine koncesija za kopanje uglja data firmi "Comsar Energy RS" ruskog oligarha Rašida Serdarova.
  • Dodik predlaže poništavanje odluka OHR-a, u suprotnom prijeti povlačenjem iz institucija BiH - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS je rekao da bi "kolonijalna uprava" u Bosni i Hercegovini trebalo da poništi sve donesene odluke visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta u roku od sedam dana, te da će u suprotnom predstavnici RS u Parlamentu BiH ovo predložiti.

RSE intervju

Milorad Dodik je stigao do krajnjih granica strprljenja i tolerancije koje su za njega imali Evropska unija i Sjedinjene Države, rekao je Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa. Sa predsjednikom Austrijskog instituta za međunarodne odnose i diplomatom koji je od 1999. do 2002. godine obavljao funkciju visokog predstavnika u BiH, razgovarali smo nakon posljednjih prijetnji Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Pročitajte cijeli intervju - Petrič za RSE: Strpljenje za Dodika na izmaku u Evropi i Vašingtonu

Balkan na RSE

Nekoliko dana nakon što je prijedorski sud po privatnoj tužbi izrekao mjeru zabrane rudarenja firmi "Drvo Export" iz Teslića u blizini parcela mještana Bistrice radovi i dalje traju. Tužbu protiv koncesionara, Grada Prijedora i Vlade Republike Srpske zbog aktivnosti vezanih za otvaranje rudnika uglja lignita na području njihove mjesne zajednice podnijeli su u januaru. Kažu da im nestaju parcele. Pogledajte video priču: Sud zabranio radove, rudnik u Bistrici se i dalje širi

Kako je iz Palate Srbija nestalo desetine hiljada državnog ordenja? - Četiri osobe u pritvoru i dvije na potjernici - dosadašnji je epilog nestanka 43.000 državnih odlikovanja iz Palate Srbije, jedne od najzaštićenijih zgrada u državi i sjedišta više ministarstava. Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao "tešku krađu" državne imovine "izuzetno velike vrijednosti", za koju sumnjiči deset osoba. Dok se ispituju svjedoci i "radi na rasvjetljavanju svih detalja", ni više od deset dana nakon što je javnost obaviještena o ovom slučaju, nema spiska šta je tačno i kako ukradeno iz Palate Srbije. Poznato je da je krivično djelo izvršeno od 2009. do 2018. godine.

U odgovoru na upit RSE, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je odgovorilo da će vrijednost ordenja ukradenog iz Palate Srbije utvrditi vještaci te da odlikovanja potiču iz vremena država čija je Srbija nasljednica, kao i iz stranih država.

Nuklearke u Srbiji na 'dugom štapu' - Male modularne nuklearke, aktuelna tema iz svijeta, stigla je u Srbiju. Zvaničnici najavljuju mogućnost njihove izgradnje opisujući ih kao rješenje za povećane potrebe privrede i stanovništva za električnom energijom. Priznaju ipak da je namjera na "dugom štapu" navodeći da Srbija za to nema ni tehnologiju ni novac.

Izostala reakcija vlasti na glasanje crnogorske poslanice protiv ulaska Kosova u Savjet Evrope - Maja Vukićević je poslanica proruske Demokratske narodne partije (DNP) u crnogorskom parlamentu, članice bivšeg Demokratskog fronta, u čijoj je agendi povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanje sankcija Rusiji i izlazak Crne Gore iz NATO.

Svijet

Evropski zakonodavci reagiraju nakon kineske hakerske kampanje - Sjedinjene Države i Velika Britanija kažu da Kina izvodi kampanju cyber špijuniranja kojom cilja političare, novinare i kritičare Pekinga. Radio Slobodna Evropa je razgovarao sa parlamertarcima u Rumuniji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji koji su bili mete. Analitičar je rekao da su sankcije uglavnom "simbolična kazna" i da najvjerovatnije nemaju "efekat odvraćanja".

Centralnoazijski migranti u Rusiji bili su glavne mete naleta ksenofobičnih incidenata nakon terorističkog napada u koncertnoj dvorani blizu Moskve. Međutim, pripadnici etničkih manjina u Rusiji, kojih ima oko 30 miliona, takođe se pripremaju za najgore.

Uspon Vasiru Diomaje Fajea: Od zatvora do najmlađeg predsjednika Senegala - Opozicioni kandidat Vasiru Diomaje Faje pobijedio je sa 54 posto glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, kako je 27. marta rekao Apelacioni sud u Dakaru. U narednim danima se očekuje da će Ustavni sud potvrditi rezultate. Pobjeda Fajea, bivšeg poreskog inspektora, koji je prije godinu dana bio nepoznat široj javnosti, došla je svega 10 dana po njegovom izlasku iz zatvora. Faje koji ima 44 godine postao je najmlađi predsjednik u istoriji Senegala iz opozicione partije Pastef, čija poruka je bila naročito popularna među mladim glasačima u zemlji u kojoj je više od 60 posto stanovnika mlađe od 25 godina i bori se da nađe posao, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

U rubrici Zašto, koju možete pronaći na Facebooku, pred izbore u Turskoj tražimo odgovor na pitanje – Mogu li izbori u turskim gradovima poljuljati moć Erdogana?

Šta ima još…

Za kraj pogledajte priču o Muzeju bicikala i pop kulture "22 cola" u Kragujevcu, gdje se mogu naći i stripovi Alan Ford, crno-bijeli crtaći, igračke stare tri do četiri decenije.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka,

Asja Hafner

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG