Dostupni linkovi

Počelo obilježavanje Bajrama u BiH


Muslimani širom svijeta u srijedu, 10. aprila, obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih praznika za vjernike islamske vjeroispovijesti.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a Bajram namaz predvodio je reisu-l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Obraćajući se vjernicima, Kavazović je poručio da se zdravlje i snaga društva ne ogleda u brojnosti jednih u odnosu na druge, u političkoj ili ekonomskoj snazi, već isključivo u poštivanju svačijeg prava, uspostavljanju socijalne pravde i solidarnosti među ljudima.

"Dostojanstven i smislen dijalog obaveza je svih nas. On ne smije imati nikakve veze sa, ne daj Bože, nasiljem i prisilom. Razgovor među ljudima se mora vodi isključivo radi uspostavljanja nove vrijednosti, koja će uključiti svačije pravo, a ne radi destrukcije i postavljanja ultimatuma. U tom razgovoru niko ne treba biti satjeran u ugao, svi moraju pokazati prisebnost i razboritost", naglasio je.

Muslimani širom svijeta slave Bajram
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Istaknuo je da je osnova dijaloga otvorena i neprekinuta komunikacija, dok je poštivanje zakona vitalno pitanje bosanskohercegovačkog društva.

"Najvažnije je da poštujemo zakone naše zemlje, da ne urušavamo njene institucije, da do dogovora dolazimo strpljivo, razgovorom i dijalogom, da jedni drugima vjerujemo i da se držimo date riječi. Iz tog odnosa proizlaze svi naši uspjesi i sve naše nedaće. Zakonima se obezbjeđuje svačije pravo i čuva sloboda pojedinca, od bilo čije premoći i potčinjavanja", poručio je Kavazović.

Kavazović je, također, naglasio da Bosna i Hercegovina vapi za mirom, te da su "sukobi, neplodne rasprave, blokade i svađe iznurile ljude".

"Moramo odbaciti politiku seoskih svađa, ako želimo da se pridružimo uljuđenom, normalnom svijetu. Prvo što trebamo učiniti jeste da jedni drugima ne prijetimo, da umjesto svađa i rasprava počnemo razgovarati o zemlji, domovini i državnom aparatu, koji će služiti svima nama podjednako", kazao je među ostalim Kavazović.

Istaknuo je i da svi u BiH moraju shvatiti da je ta zemlja njihova zajednička sudbina, te je podsjetio na stradanja u Gazi i Ukrajini, poručujući vjernicima da se mole da se ratovi zaustave.

"Upirimo prstom u zločince, tražeći pravdu za žrtve. Nemojmo to nikada prestati raditi, ma o kome da je riječ", poručio je Kavazović.

Bajramska svečanost u Mostaru održana je u Karađoz-begovoj džamiji, gdje je Bajram namaz predvodio mostarski muftija Salem-ef. Dedović.

Bajram se obilježava nakon Ramazana, mjeseca posta za muslimane. Post je trajao svaki dan od zore do sumraka, a tokom 30 dana dana vjernici su se morali suzdržavati od hrane i pića.

XS
SM
MD
LG