Dostupni linkovi

Veliki korak ka unapređenju odnosa sa SAD


Potpredsednik SAD Džozef Bajden na konferenciji za novinare u Beogradu, 20. maj 2009.
Potpredsednik SAD Džozef Bajden na konferenciji za novinare u Beogradu, 20. maj 2009.

Poseta Dzožefa Bajdena Srbiji, po oceni političkih analitičara, izuzetno je važan događaj koji bi mogao bitno unaprediti odnose dve zemlje, a sam čin dolaska američkog potpredsednika, upravo, predstavlja prvi veliki korak u tom smeru.

Kao što se i očekivalo, Bajdenovim dolaskom su nezadovoljni pripadnici takozvanih “patriotskih snaga”, ali i dobar deo građana, koji su, zbog jakih bezbednosnih mera i izmenjenog režima saobraćaja, uglavnom, morali da pešače.

Boris Tadić i Džozef Biden
“Gospodine predsedniče, kao što znate, administracija Baraka Obame je upravo završila svojih prvih sto dana na vlasti. Mi smatramo,da je veoma važno, već na samom početku našeg mandata, da dođemo na Balkan, da dođemo u Srbiju, da pokažemo koliko nam je stalo do ovog regiona,”
poručio je američki potpredsednik Džozef Bajden svom domaćinu, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, naglasivši da postoje pitanja oko kojih se dve zemlje ne slažu, pre svega pitanje Kosova, ali da je moguće unaprediti odnose uz pronalaženje načina za prevazilažnje spornih pitanja.

“ Uprkos različitim stavovima po pitanju Kosova, Srbija želi najbolje moguće partnerske odnose sa SAD. Ima mnogo tema koje nas spajaju, koje sagledavamo na isti način, i na kojima možemo da sarađujemo u budućnosti,” rekao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik SAD Džozef Biden složili su se da postoji mnoštvo tema na kojima može da se sarađuje u budućnosti bez obzira na razmimoilaženje stavova oko nezavisnosti Kosova. Beograd, 20. maj 2009.

Analitičari: poseta znak da se politika SAD menja

Politički analitičari ocenjuju, da je poseta Džozefa Bajdena Srbiji izuzetno važan događaj, koji bi mogao bitno unaprediti odnose dve zemlje, a sam čin dolaska američkog potpredsednika, kako kaže direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, upravo, predstavlja prvi veliki korak u tom smeru:
Ivan Vejvoda

Verujem, da je ovo zaista prilika da Srbija poboljša nivo bilateralnih odnosa sa SAD-om. Sama činjenica da dolazi potpredsednik, u okviru nove administracije predsednika Obame, jeste znak da se politika SAD-a menja.
“Verujem, da je ovo zaista prilika da Srbija poboljša nivo bilateralnih odnosa sa SAD-om. Sama činjenica da dolazi potpredsednik, u okviru nove administracije predsednika Obame, jeste znak da se politika SAD-a menja, znatno u odnosu na prethodne dve administracije predsednika Buša. Samim tim, okreće se list, generalno, u globalnim odnosima SAD-a prema svetu, a konkretno, i prema regionu."


Komentarišući izjave potpredsednika Bajdena, bivši diplomata, sada predsednik Foruma za međunarodne odnose Milan Simurdić, kaze da je nesumnjiv utisak, da će se, u slučaju Srbije, Amerika prvenstveno fokusirati na tri teme:

“Vašington i nova američka administracija insistiraće na doslednoj primeni Dejtonskog sporazuma i dekuziraće svaka nastojanja za njegovu promenu. Nažalost, toga je bilo u određenim krugovima u Beogradu. S druge strane, poruka je da je potrebno sarađivati sa EULEX-om. To je poruka koja dolazi iz Vašingtona, manje iz Brisela, ali se može očekivati, da će ubuduće dolaziti sve više iz Evropske unije.”

Poruka je da je potrebno sarađivati sa EULEX-om. To je poruka koja dolazi iz Vašingtona, manje iz Brisela, ali se može očekivati, da će ubuduće dolaziti sve više iz Evropske unije.

Treće i ono sto je po mišljenju Simurdića za Srbiju najvažnije i što će obeležiti Bajdenovu posetu - je:

“Najsnažnija moguća podrška, koliko to Amerika može da uradi, evropskim i evroatlanskim integracijama Srbije.”

Važnost ovog aspekta, Bajdenove posete, naglašava i Ivan Vejvoda:

“Naravno, da je značajno da potpredsednik Bajden donosi sa sobom snažnu poruku podrške evropskim i evroatlanskim integracijama celog regiona, a samim tim i podrška Srbiji, verovatno, ubrzanom procesu evropskih integracija, a možda, naravno, i pomoć oko ubeđivanja ostalih članica Evropske unije da Srbija krene u primenu prelaznog sporazuma za pridruživanje. “

Političke elite o unapređenju odnosa sa SAD

U kojoj meri će političke elite u Srbiji slediti smernice koje sugeriše nova američka administracija, a samim tim, iskoristiti i priliku za unapređenjem odnosa sa najmoćnijom zemljom sveta, u ovom trenutku teško je oceniti.

Socijalisti sada smatraju da je veoma važno da se, posle tri decenije, otvara mogućnost za saradnju sa Amerikom.
Čedomir Jovanović, Foto: Vesna Anđić

Liberali smatraju da je predsednik Republike propustio dobru priliku, insistirajući na kontinuitetu sa politikom iz devedesetih. Čedomir Jovanović:

Srbija je bila dužna da izađe sa novom politikom koja bi bila prihvatljiva za region, pre svega za Sarajevo i Prištinu, a koja bi, samim tim, bila razumljiva i za svet.
“ Srbija je bila dužna da izađe sa novom politikom koja bi bila prihvatljiva za region, pre svega za Sarajevo i Prištinu, a koja bi, samim tim, bila razumljiva i za svet. “


Naravno, ima i drugačijih razloga za nezadovoljstvo, pre svega, u redovima takozvanih “patriotskih snaga” , koje podsećaju na Bajdenovu retoriku iz devedestih. Zbog njegovih stavova prema Kosovu i NATO bombardovanju, najradikalnije su oglasili radikali, koji su u Skupštinu ušetali sa pogrdnom porukom na plakatima – citat:

"Bajdenu, nacističko đubre, idi kući."

Članovi Skupštine iz redova Radikala, protestovali su protiv Bajdenove posete. Beograd 20. maj 2009. Foto: Radovan Borović


Dragan Todorović:

“ Da stavimo do znanja da, ukoliko, ima nameru da dođe u Skupstinu Srbije, da je apsolutno nepoželjan.”


Građani o merama bezbednosti

Nezadovoljni su bili i brojni građani, ali ne iz političkih, vec, iz praktičnih razloga, budući da je, zbog posebnog nivoa bezbednosti, drastično izmenjen režim saobraćaja. Atmosfera u ulici Kneza Miloša, neposredno po prolasku kolone sa američkim potpredsednikom:

“Čekam. Ne mogu da prođem, i to je to!"
"Šta može normalan čovek da misli o ovom, kad nijedan pešak ne može da prođe ni u jednu ulicu i kad je zatvoren čitav grad zbog jednog čoveka?"
"Mislim da je totalni debilitet, pošto mi je škola na pet minuta, a ja ne mogu da mrdnem ni levo, ni desno odavde."
"Neka dođe da vidi gde ja živim! Još uvek porušeno i bomba još stoji neizvađena. I ja da čekam ovako još sat vremena. Šta je on? Ko će njega da ubije ovde?"
"Ovde još samo fale marinci i tenkovi. Mi smo ovde totalno bezbedan narod.”

* * * * *
Kako je protekla poseta američkog potpredsednika Bajdena Bosni i Hercegovini možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG