Dostupni linkovi

Austrija strahuje od 'ruske infiltracije' posle hapšenja bivšeg obaveštajca


Austrijski kancelar Karl Nehamer na samitu Evropskog saveta u Briselu, 21. mart 2024.
Austrijski kancelar Karl Nehamer na samitu Evropskog saveta u Briselu, 21. mart 2024.

Austrijski kancelar izjavio je u ponedeljak da postoji potreba da se pojača bezbednost u toj zemlji, pošto je bivši austrijski obaveštajac uhapšen zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju.

Kancelar Karl Nehamer (Nehammer) sazvao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost za 9. april kako bi se "procenila i razjasnila bezbednosna situacija" posle tih "ozbiljnih optužbi".

"Moramo sprečiti ruske špijunske mreže da prete našoj zemlji infiltriranjem ili eksploatacijom političkih partija ili mreža", naveo je Nehamer u saopštenju, govoreći o krajnje desnom pokretu FPO, koji je ranije bio povezivan s Moskvom.

Austrijanci sebe tradicionalno doživljavaju kao most između Istoka i Zapada, ali je poslednjih godina tu zemlju potreslo zbog nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je reč o špijuniranju za Moskvu.

Egisto Ot (Ott(, bivši zaposleni sada ugašene Federalne kancelarije za zaštitu ustava i borbe protiv terorizma (BVT), uhapšen je u petak i optužen da je "sistematski" davao informacije ruskim tajnim službama, prema informacijama javnog tužioca kancelarija koje prenosi novinska agencija APA.

Okružni sud u Beču odredio je u ponedeljak da mu se odredi pritvor zbog "rizika od dogovaranja i izvršenja krivičnog dela", rekla je portparolka suda Kristina Salcborn (Christina Salzborn) za AFP.

Ona je odbila da iznese detalje optužbi protiv Ota.

Ot, kojeg je AFP kontaktirao sredinom marta, negirao je optužbu za špijuniranje u korist Rusije.

On je suspendovan sa svoje funkcije 2017. i nakratko uhapšen 2021. U petak je ponovo uhapšen pošto su britanske vlasti zaplenile pisane poruke koje su razmenili Jan Marsalek i osoba u Velikoj Britaniji uhapšena zbog sumnje da je špijun.

Marsalek je bivši glavni operativni direktor u Austriji kompanije Vajerkard (Wirecard), za kojim se traga u Nemačkoj zbog optužbi za prevaru.

Na osnovu tih poruka, Ot je optužen da je Rusiji u zamenu za novac prosleđivao podatke s pametnih telefona trojice visokih zvaničnika.

Ti telefoni su pali u vodu kada se prevrnuo kanu u Dunavu, rekao je za AFP izvor blizak slučaju.

Telefone je zatim popravio tehničar BVT-a pre nego što su predati Moskvi, zajedno sa laptopom koji je sadržao poverljiva dokumenta.

Ot je pobegao u Nemačku u junu 2020. godine i nije poznato gde se nalazi.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG