Dostupni linkovi

Australija povećava izdvajanja za vojsku usred tenzija SAD i Kine


Australijska vojska na paradi u Canberri, april 2023.
Australijska vojska na paradi u Canberri, april 2023.

Australija jača svoj vojni budžet i reorganizuje odbrambene planove dok se strateška kompeticija između Sjedinjenih Država i Kine zagrijava u Indo-pacifičkoj regiji.

Australija je u utorak, 16. aprila najavila kako će povećati izdvajanja za vojsku za dodatnih više od 11 milijardi australijskih dolara tokom naredne decenije kako bi nabavila šest ratnih brodova "moguće sa posadom" i 11 novih fregata, budući da namjerava da udvostruči svoju flotu brodova spremnih za borbu.

Ovo nastojanje Australije u izgradnji dodatnih odbrambene sposobnosti dešava se usred zabrinutosti zbog rastućih globalnih geopolitičkih napetosti i sve većeg uticaja Kine među nekim pacifičkim ostrvskim državama, pišu svjetski mediji.

Udvostručen budžet za odbranu

Australija se obvezuje da će povećati troškove odbrane tokom naredne decenije, napisao je Financial Times, dodajući da se radi o 50 milijardi australijskih dolara (oko 32 milijarde američkih dolara), jer se priprema za sutuaciju u kojoj se njene vojne snage mogu "oduprijeti prisili" u regionu.

Veća potrošnja na australijsku mornaričku flotu, sposobnost projektila dugog dometa i povećanje veličine vojske povećaće odbrambeni budžet na 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa oko dva posto sadašnjeg.

Richard Marles, ministar odbrane, opisao je to kao jednu od najvećih obaveza povećanja vojne potrošnje u proteklim decenijama te da taj pristup odražava strateške okolnosti sa kojima se zemlja sada suočava.

Jačanje flote

Ministar odbrane Australije Richard Marles rekao je da će vladin plan na kraju povećati površinsku borbenu flotu mornarice na 26 sa 11, najviše od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ono što je kritično važno razumjeti je da dok gledamo naprijed, s nesigurnim svijetom u smislu takmičenja velikih sila, sredinom 2030-ih ćemo imati dramatično različite sposobnosti od onih koje imamo sada", rekao je Marles novinarima, prenosi Reuters. "To je ono što planiramo i to je ono što gradimo."

Revizija strateške odbrane australijske vlade je objavljena prošle godine i kaže da intenzivno takmičenje između Sjedinjenih Država i Kine definiše pacifičku regiju, te da takvo suparništvo sila ima "potencijal za sukob".

Marles je rekao da će velike površinska plovila s opcionalnom posadom (LSOV), kojima se može upravljati na daljinu i koje razvijaju Sjedinjene Države, značajno povećati kapacitet mornarice za udare dugog dometa.

Brodovi bi mogli biti uvedeni do sredine 2030-ih.

Australija će takođe poduzeti korake za ubrzavanje nabavke 11 fregata opšte namjene koje će zamijeniti zastarjele brodove klase ANZAC, pri čemu će prve tri biti izgrađene u inostranstvu i za koje se očekuje da će ući u službu prije 2030.

Najnovije finansiranje dovelo bi ukupne troškove za buduću površinsku flotu do 54 milijarde australijskih dolara, a vlada procjenjuje da će troškovi odbrane porasti na 2,4 posto BDP-a do početka 2030-ih u odnosu na trenutna očekivanja od 2,1 posto, rekao je Marles.

Jačanje avijacije

Australija već ima 72 F-35 aviona i dugo se govorilo da će ići na ukupni broj od oko 100 vojnih letjelica.

Ali ministar odbrambene industrije, Pat Conroy, rekao je da je vlada odlučila zadržati postojeće Super Hornete u službi duže jer "rade sjajan posao" i F-35 je "još sposobniji nego što smo isprva mislili".

"Tako da možemo odgoditi zamjenu Super Horneta, što oslobađa sredstva za ulaganje u više projektila dugog dometa, na primjer. Radi se o donošenju razumnih izbora, ali i o teškim odlukama", rekao je Conroy za ABC TV u srijedu, 17. aprila.

Takođe je rekao da će vlada "procijeniti njihovu moguću zamjenu malo kasnije", nagovještavajući da je više F-35 još uvijek opcija koja bi se mogla razmotriti na duži rok, napisao je Guardian.

Druge uštede uključuju 10 milijardi dolara tokom 10 godina od prethodno objavljene odluke o smanjenju kupovine novih borbenih vozila pješadije za australijsku vojsku.

Vlada takođe oslobađa 4,1 milijardu dolara ako ne nastavi s nabavkom dva velika pomoćna broda mornarice i 1,4 milijarde dolara odlažući planirane nadogradnje odbrambenih objekata u Canberri.

Međutim, čak i nakon što se ta smanjenja uzmu u obzir, vlada kaže da je izdvojila dodatnih 50,3 milijarde dolara za odbranu u sljedećih 10 godina, što uključuje neto povećanje od 5,7 milijardi dolara tokom neposrednog četverogodišnjeg budžetskoh ciklusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG