Dostupni linkovi

U SAD izliječena beba rođena sa virusom HIV-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Djevočica rođena u SAD sa virusom HIV-a, izgleda da je izliječena od AIDS-a nakon veoma rane primjene standardne terapije za ovu infekciju, saopštili su ljekari.

Djevojčica iz Misisipija sad je uzrasta dvije i po godine i već godinu dana je bez terapije kao i bez bilo kakvih znakova infekcije.

Kako je saopšteno, potrebno je uraditi još testova da bi se utvrdilo da li tretman primijenjen na ovu bebu samo par sati po rođenju, može biti primijenjen i na druge.
Ako djevojčica ostane zdrava to će biti druga osoba izliječena od AIDS-a.

Dr Deborah Persaud virusolog na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoru, predstavila je rezultate na konferenciji Retrovirusi i oportune infekcije u Atlanti.

„Ovo je dokaz koncepta da HIV virus može potencijalno služiti za izlječenje djece“, ustvrdila je.

Debora Persaud
Debora Persaud
„Prateći laboratorijska ispitivanja 23 mjeseca, standardni virus test pokazao je neprimjetnost virusa na manje od 20 odsto površine po milimetru. Proces je ponovljen zbog provjere da li se možda radilo o laboratorijskoj grešci. Ponovljni test kasnije je ponovo pokazao identične rezultate".

Ovaj slučaj mogao bi promijeniti način na koji će visoko rizične bebe biti tretrane. Takođe bi moglo dovesti do potencijalnog lijeka za djecu sa virusom HIV-a, virusa koji dovodi do oboljenja od AIDS-a.

Dr Persad kaže da njen tim do sada nije primijetio bilo kakve znake remisije.

"Na kraju praćenja procesa bili smo u mogućnosti otkriti ponavljanje - virus je 10 mjeseci bez anti-retrovirusne terapije. A dijete je i dalje bez anti-retrovirusne terapije i dobro je. Dakle, mi vjerujemo da mogući početak vrlo rane anti-retrovirusne terapije može spriječiti nastanak virusnih rezervoara u centralnim ćelijama memorije CD4T ćelija koje su prepreka za liječenje, i omogućiti novi pravac kada je riječ o pedijatrijskom liječenju ove bolesti."

Ako djevojčica ostane zdrava, ovaj drugi slučaj izlječenja daje nadu za dalja istraživanja u borbi protiv HIV-a, kod djece.

Još 2007, Timotthy Ray Brown, postao je prva osoba koje je, kako se vjeruje izliječena od HIV–a.

Njegov infekcija je iskorijenjena kroz tretman liječenja leukemije u koji su bili uključeni slabljenje njegovog imunološkog sistema i transplantacija matičnih ćelija od donera s rijetkom genetskom mutacijom koja odoljeva zarazi HIV-a.

Suprotno tome, beba iz Misisipija primala je koktel široko rasprostranjenih lijekova, poznatih kao „antiretroviral terapija“, koji su se već koristili za tretiranje virusa HIV-a kod djece.

To sugeriše brzu obradu koja bi uništila HIV prije nego što se mogao formirati i sakriti u tijelu.

„Ti takozvani rezervoari mirujućih ćelija obično brzo inficiraju svako ga ko prestane s terapijom“, rekla je dr Persaud.

Pažljivo posmatranje zbog dugoročnih posljedica

Beba je rođena u ruralnoj bolnici u kojoj je testom tek bilo utvrđeno da je majka pozitivna na HIV.

Budući da majka nije primala bilo kakvu prenatalnu terapiju, ljekari su odmah znali da je dijete pod visokim rizikom od zaraze.

Beba je stoga odmah premještena na Univerzitetsku bolnicu Misisipi Centra u Džeksonu.

Tamo je pedijatrijska HIV specijalistica, dr Hannah Gay, stavila bebu, staru tek trideset sati na koktel tri standardna anti-HIV lijeka, čak i prije nego što su laboratorijski testovi stigli sa potvrdom infekcije.

„Imala sam osjećaj da je kod ove bebe rizik mnogo veći nego uobičajeno i da zaslužuje da pokušamo sve što je moguće“, rekla je dr Gay.

Tretman je nastavljen 18 mjeseci, a potom je djete, kako kažu, nestalo iz medicinskog sistema. Pet mjeseci kasnije majka i dijete su se pojavili ali ovoga puta, jer su prestali sa terapijom privremeno.

Doktori su proveli testove da vide da li se virus vratio i bili su oduševljeni otkrićem da nije.

Dr Rowena Johnston, iz Fondacije za istraživanje AIDS-a, kaže da izgleda da rane intervencije koje započnu odmah po rođenju djeteta daju rezulatate.

"Ja zapravo vjerujem da je to vrlo uzbudljivo“, rekla je ona, prenosi BBC.

"To je svakako prvi dokumentovani slučaj u koji mogu vjerovati nakon svih ispitivanja koja su urađena“.

"Mnogi lijekari u šest različitih laboratorija svi primjenjujući različite i vrlo sofisticirane testove su pokušali da pronađu HIV u tijelu ovog dijeteta i niko nije uspio da pronađe ništa,“ kaže dr Johnston.

"I tako smo utvrdili da se sasvim pouzdano zaključiti u ovom trenutku da je ovo dijete čini se izliječeno."

Portparolka HIV / AIDS, dobrotvorne organizacije „Terrence Higgins Trust“ je pak rekla:

"To je zanimljivo, ali pacijent će se morati posmatrati veoma pažljivo da bi se utvrdile dugoročne posljedice za nju i potencijalno za ostale bebe rođene sa HIV-om. "
XS
SM
MD
LG