Dostupni linkovi

Ambasadori položili vence u Beogradu povodom Dana pobede


Diplomatske delegacije položile su vence u Spomen parku oslobodiocima Beograda
Diplomatske delegacije položile su vence u Spomen parku oslobodiocima Beograda

Ambasadori više zemalja u Srbiji položili su u sredu vence u Spomen parku oslobodiocima Beograda povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Polaganje venaca predvodio je ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač, a pridružili su mu se i ambasadori Evropske unije, SAD, Italije, Kanade, Poljske, Norveške, Slovenije, kao i predstavnici ambasada Nemačke, Francuske, Holandije, Mađarske, Azerbejdžana i drugih zemalja.

Venci su položeni na spomenik Večna vatra i na spomenik Ratnik.

"Pobeda 1945. dala nam je dobru lekciju kako da budemo ujedinjeni, šta možemo da uradimo", rekao je Tolkač nakon polaganja venaca.

Ukrajina poslednje tri godine, dodao je, taj dan obeležava pod ruskom okupacijom.

Okupljenima se obratio i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil uz ocenu da je zajednička borba ukrajinskih i srpskih vojnika u Drugom svetskom ratu "otvorila moderno poglavlje za ukrajinsko-srpske odnose".

"Poglavlje koje se nastavilo na veoma pozitivan način, dok u svetu prolazimo kroz veoma teška vremena", dodao je i ponovio podršku Ukrajini koja je trenutno u ratu.

Dan pobede obeležava se u Evropi 8. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23:01 po srednjoevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje, među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju 9. maja.

XS
SM
MD
LG