Dostupni linkovi

Američka ambasada: U Srebrenici se desio genocid, SAD spremne odgovoriti na antidejtonske aktivnosti


Američki ambasador Michael Murphy odaje počast žrtvama srebreničkog genocida.
Američki ambasador Michael Murphy odaje počast žrtvama srebreničkog genocida.

"Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN)", objavila je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na društvenoj mreži X.

Dan nakon što je Skupština bh. entiteta Republika Srpska usvojila izvještaj gdje negira genocid, što je ponovljeno na skupu pristalica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Milorada Dodika) u Banjaluci, američka ambasada poručuje da se u Srebrenici 1995. desio genocid i da je to u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

"Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH. Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika RS Dodika i drugih lidera iz RS na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjaluci", poručuje u objavi Američka ambasada u BiH.

Dodaje se da je rezolucija u UN-u inicijativa da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama.

"Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom", ističe se.

Generalna skupština UN bi mogla da raspravlja o Rezoluciji, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, već početkom maja.

U nacrtu Rezolucije se, pored ostalog, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubistvo oko 8.000 bošnjačkih civila u julu 1995. godine.

Ambasada SAD u BiH se očitovala i u vezi Dodikovih prijetnji "da će pokrenuti secesiju RS od BiH".

"SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Daytonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije", ističe se.

Komentarišući usvajanje Prijedloga izbornog zakona RS u tamošnjoj Skupštini kojim se u tom entitetu prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora, navodi se da je to "još jedan dokaz Dodikovog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH".

"Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i anti-daytonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH", zaključuje se u objavi.

XS
SM
MD
LG