Dostupni linkovi

Protest u Vranju protiv akušerskog nasilja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Građani Vranja protestovali su 27. januara u tom gradu na jugu Srbije protiv akušerskog nasilja.

Kako je preneo Fonet, prošetali su od zgrade Gradske uprave do gradskog porodilišta, noseći transparente "Nebriga + neznanje = Ginekologija Vranje", „Sve na svetu rodila je majka", "Da bolnice ne budu klanice", "Renovirajte doktorsku etiku!".

Portal Slobodna reč javio je da su se učesnicima protestne šetnje na kratko pridružile direktorka vranjske Opšte bolnice i upravnica Doma zdravlja.

Cilj ove mirne protestne šetnje, kako su rekli okupljeni, je da se pruži podrška ženama koje su doživele akušersko nasilje, posebno onima koje su takvu vrstu nasilja prijavile nadležnima.

Tema neadekvatnog medicinskog tretmana žena na porođajima opet je u fokusu u Srbiji nakon što je porodilja iz Sremske Mitrovice Marica Mihajlović nedavno objavila da joj je zbog akušerskog nasilja beba umrla na porođaju.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inspekciju u tom slučaju i pozvalo žene da eventualne slučajeve prijave nadležnim institucijama.

U Beogradu je 19. januara pred zgradom Ministarstva zdravlja održan protest protiv akušerskog nasilja.

Tada je zatraženo da se sprovede nadzor u porodilištima i ispitaju svi navodi o akušerskom nasilju, da se definiše protokol za porođaj koji će informisati žene o mogućim intervencijama i njihovim pravima, kao i kome da se obrate u slučaju kršenja.

Zatraženo je i da se uvede zakonska mogućnost prisustva ličnog pratioca na porođaju.

XS
SM
MD
LG