Dostupni linkovi

Aktivistima za ljudska prava uskraćen ulazak u Azerbejdžan


Logo Evropskih igara u Bakuu
Logo Evropskih igara u Bakuu

Britanskoj aktivistkinji za ljudska prava, Emmi Hughes (Ema Hjugs) uskraćen je ulazak u Azerbejdžan. Graničari su je zaustavili na aerodormu „Hajdar Alkijev“ u Bakuu, kako bi je onemogućili da zajedno sa ostalim članovima njene grupe javno govori o stanju ljudskih prava u zemlji domaćinu prvih Evropskih igara.

Nije Emma jedina osoba koja je spriječena da udje u Baku. Isto se desilo i sa članovima Amnesty international koji planiraju da u glavnom gradu, tokom trajanja igara, održe sastanak na kojem bi se govorilo o nepoštivanju osnovnih ljudskih prava u Azerbejdžanu, zatvaranju novinara i opozicionih čelnika.

Ova članica londonske grupe Platforma, poznata je po kritikama britanskog energetskog diva BP-a koji posluje s Vladom predsjednika Ilhama Alijeva.

Emma Hughes, za Radio Slobodna Evropa kaže kako je imala sve uredne papire za ulazak u zemlju, i kako je na temelju toga dobila i avionsku kartu, da je bila uvjerena da će prisutvovati dogadjajima, jer joj je data i akreditacija, ali...

"Stigla sam do kontrolnog punkta i kad su vidjeli pasoš, žena koja radi odmah je pozvala još jednog oficira sigurnosti. On me odveo na stranu i rekao da mora provjeriti moj putni dokument i da moram sačekati oko sat vremena. Onda mi je saopštio da sam na crnoj listi i da mi nije dozvoljen ulazak u Azerbejdžan.“

Zapadni lideri i grupe za zaštitu prava optužuju Azerbejdžan za organizirani obračun s protivnicima vlasti, nezavisnim novinarima i nevladinim organizacijama.

Vjeruje se da je oko 100 ljudi u zatvoreno na političkoj osnovi, a kritičari optužuju porodicu Alijev da Evropske igre koristi kako bi prikrila stvarno stanje ljudskih prava u zemlji. Ove prve, takozvane evropske olimpijske igre okupiće oko 6.000 sportista iz pedesetak zemalja, izmedju 12. i 28. juna.

Emma Hughes je planirala da tokom svog boravka u Azerbejdžanu preispita slučaj Rasula Kafarova koji je uhapšen prošle godine u augustu, nakon što je objavio svoju namjeru da tokom Evropskih igara prisutnima rasvijetli stanje ljudskih prava u njegovoj zemlji.

U aprilu ove godine osudjen na 6,5 godina zatvora po optužnici za finansijske malverzacije.

U martu je istraživač Human Rights Watch, Giorgi Gogia, pokušao prisustvovati sudjenju advokatu Intikamu Alijevu, ali je spriječen da udje u zemlju. Na aerodromu u Bakuu zadržan je 31 sat. Alijev je osudjen na 7,5 godina zatvora u aprilu, po optužnici za utaju poreza, nezakonitog preduzetništva i zlopotrebu položaja.

I Kafarova i Alijeva, Amnesty International prepoznao je kao zatvorenike savjesti.

XS
SM
MD
LG