Dostupni linkovi

Mišljenje Suda neće proizvesti domino-efekat


Spomenik postavljen u Prištini povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, februar 2008.
Spomenik postavljen u Prištini povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, februar 2008.
Ne očekujem da će mišljenje Međunarodnog suda pravde imati neki nepoželjan domino-efekat u regionu Zapadnog Balkana, ali očekujem da će međunarodni predstavnici pojačati mere opreza u narednim mesecima, kaže Aidan Hehir, profesor međunarodnih odnosa, Univerzitet u Vestminsteru.

RSE: Na kojim argumentima je Međunarodni sud pravde zasnovao mišljenje da kosovska deklaracija nezavisnosti nije povredila međunarodno pravo?

Hehir: Nema ničeg u međunarodnom pravu što vam zabranjuje da proglasite nezavisnost. Ono čime se Međunarodni suda bavio nisu bili politički aspekti dešavanja na Kosovu već samo legalnost jednostrane kosovske Deklaracije nezavisnosti, za koju je utvrdio da je bila u saglasnosti sa međunarodnim pravom. Utvrđeno je, dakle, da ona nije bila nelegalna.

RSE: Očekujete li da će uslediti veliki talas priznanja Kosova posle izrečenog mišljenja Međunarodnog suda pravde?

Hehir: Da, svakako će do doći do povećanja broja zemalja koje će priznati Kosovo. Čini mi se, ipak, da neće biti takve žurbe jer postoji još mnogo država koje neće priznati Kosovo što zbog svojih unutrašnjih problema, što zbog svojih međunarodnih aranžmana. Broj zemalja koje priznaju Kosovo važan je u kontekstu aspiracija Kosova da postane članica Ujedinjenih nacija. Ono je već članica Svetske banke, ali da bi postalo članica Svetske organizacije, neophodno je da ga priznaju dve trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija. Mislim, međutim, da nije verovatno da će se to dogoditi u najneposrednijoj budućnosti.

RSE: Kakve neposredne reakcije očekujete u Srbiji nakon ovakvog mišljenja Međunarodnog suda pravde?

Hehir:
Možda u narednih nekoliko dana ili nedelja bude nekih napetosti na severu Kosova. Srbija, međutim, neće izvršiti invaziju na Kosovo ili išta slično tome. Ona može nastaviti da vrši uticaj na kosovske Srbije da ne sarađuju sa vlastima u Prištini. Genaralno, mislim da će se ova odluka Suda mnogo više odraziti na spoljnu politiku Beograda nego na politiku prema Prištini, koja će, rekao bih, ostati kao što je i bila.

RSE: Kakav eho može imati ovakvo mišljenje Suda u regionu Zapadnog Balkana i šire?

Hehir: Mislim da nemaju mnogo smisla tvrdnje da će ovakva odluka Suda proizvesti domino-efekat u, recimo, Republici Srpskoj ili severnoj Makedoniji, Tibetu ili Šri Lanki. Sve što je Sud rekao jeste da proglasiti nezavisnost nije nelegalno. Kad bi kojim slučajem Republika Srpska proglasila nezavisnost, ona bi verovatno doživela sudbinu Južne Osetije, koju su priznale samo jedna ili dve države. Takav projekat bi se, dakle, pokazao kao uzaludno gubljenje vremena. Ne očekujem da će mišljenje Međunarodnog suda pravde imati neki nepoželjan domino-efekat u regionu Zapadnog Balkana, ali očekujem da će međunarodni predstavnici pojačati mere opreza u narednim mesecima.
XS
SM
MD
LG