Dostupni linkovi

Bivši policajac progovorio o kriminalu ruske policije




Priredila Dinka Jurković


Falsificiranje činjenica, pritisci, hapšenja nedužnih, loši uvjeti rada, male plaće, korumpirana policija…, sve su to karakteristike današnje Rusije.

Aleksei Dymovsky, viši policijski dužnosnik u Novorossijsku, luci na Crnom moru, donio je odluku da mu je svega dosta i odlučio je progovoriti javno. Prošlog tjedna je to učinio putem interneta.

Policijski inspektor Dymovsky je 5.11. postavio dva videa na svoju web stranicu i brzo dobio preko 100.000 gledatelja na YouTube-u. Na tim snimcima on precizno iznosi dugu listu optužbi protiv lokalne policije. Iznad svega, tvrdi da su njegovi šefovi izdavali naređenja za izmišljanje kriminalnih djela kako bi optužili nedužne ljude i istovremeno skrenuli pažnju javnosti sa stvarnih zločina koje policija nije smjela rješavati.

“Ja sam umoran i dosta mi je naredbi da se bavim kriminalnim slučajevima koji ne postoje! Dosta mi je naredbi da hapsim nedužne ljude. Dosta mi je naređenih-izmišljenih kriminalnih djela. Umoran sam i sit svega”
, rekao je Dymovsky.

Govoreći na konferenciji za novinare u Krasnodaru, istaknuo je da ga prate i prisluškuju njegov telefon. Već je izgubio posao ali se sad boji za vlastiti život. Poslao je suprugu, koja je u šestom mjesecu trudnoće, u Moskvu, iz sigurnosnih razloga. Na još jednoj konferenciji za novinare predočio je i svu dokumentaciju kako bi potvrdio svoje optužbe. Odlučio je, međutim dokumentaciju predati samo osobno premijeru Putinu. On poziva Putina da intervenira jer je korupcija u policiji ogromna.

“Ja ću vam, iznutra, pokazati život policajca u Rusiji, sa svom korupcijom, ignoracijom, nesmotrenošću, gdje iskreni policajci umiru zbog svojih šefova”
, kaže Dymovsky obraćajući se javno ruskom premijeru.

Otkaz zbog "klevete i spletkarenja"


Ni predsjednik Medvedev ni premijer Putin nisu se javno oglasili oko ovog slučaja.

Rashid Nurgaliyev
Rashid Nurgaliyev, ministar unutarnjih poslova u Krasnodaru, naredio je ispitivanje slučaja “Dymovsky”, ali samo sat vremena kasnije ministrov glasnogovornik je saopćio da je istraga završena i da je Dymovsky, desetogodišnji policijski veteran, otpušten zbog klevete i spletkarenja protiv vlastitih kolega.

“Naša istraga nije potvrdila ništa od navedenih optužbi. Zbog toga, naredbom šefa policije Krasnodara, visoki policijski dužnosnik Dymovsky, se otpušta sa radnog mjesta zbog ogovaranja vlastitih kolega i nadređenih, zbog nedoličnog ponašanja i potcjenjivanja policijskih službenika”
, rekao je glasnogovornik Oleg Yelnikov novinarima u Moskvi.

Advokat Anatoly Kucherena, koji predsjedava parlamentarnoj komisiji za sprovođenje zakona, je izjavio je kako se Dymovskom “treba dati zaštita kako bi se izbjegao njegov progon”. Vladimir Volkov, bivši tužioc, rekao je, za Ruski servis radija Slobodna Evropa, da je Dymovsky samo dotakao površinu protuzakonitih radnji ruske policije.

“Naravno da je istina ono što je on rekao. Što je gore, Dymovsky čak i ne zna cijelu istinu, ona je puno gora kada je riječ o moskovskoj policiji. Oni su odavno “pali u grijeh”, rekao je Volkov.

U travnju ove godine je Denis Yevsyukov, moskovski policijski dužnosnik, ubio tri a ranio šest ljudi u pucnjavi u jednoj samousluzi. Nekoliko dana nakon toga naredbom predsjednika Medvedeva, otpušten je. Prošlog tjedna su uhapšeni Buryatinski ministar unutarnjih poslova Viktor Syusyura, i njegov zamjenik pod optužbom reketarenja i krijumčarenja nakita. U Tuva regionu je lokalni policajac ubio kolegu a potom i sebe. Predsjednik Medvedev je smjenio tamošnjeg šefa policije Viktora Lesnika.

Ovaj posljednji događaj sa Aleksejom Dymovskym, višim policijskim dužnosnikom u Novorossijsku, je samo jedan od posljednjih ilustracija do koje mjere je korupcija postala problem u Rusiji. Ona nije problem koji sistem treba da riješi ¨ona je dio tog sistema¨.
XS
SM
MD
LG