Dostupni linkovi

Priprema se Petračevo izručenje


Ovu je informaciju Radiju Slobodna Evropa potvrdio glasnogovornik hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova Igor Štefanec:

¨Hrvatska, ono što je trebala učiniti, to je i u učinila. Mi smo jučer, nakon što smo dobili potvrdu od grčkih vlasti da je osoba koju su uhitili doista Hrvoje Petrač, što se tiče MUP-a, putem Interpola obavijestili nadležno Ministarstvo pravosuđa da je osoba za kojom se trag i za kojom je bila raspisana međunarodna potraga uhićena i zatražili smo da pokrenu potrebne mehanizme radi isporučenja hrvatskim pravosudnim organima. Koliko nam je poznato, Ministarstvo pravosuđa je kasno sinoć taj zahtjev grčkim vlastima i proslijedilo i taj postupak izručenja će trajati maksimalno do 40 dana.¨

Većina komentatora smatra kako je uhićenje Petrača, jučer rano izjutra u vodama Jonskog mora, dok je plovio iz Grčke prema Italiji, dobro tempirano, te da je činjenica što je on uhvaćen do sada najveći uspjeh akcijskog plana hrvatske Vlade. Cilj tog plana je pronalaženje odbjeglog generala Ante Gotovine.

Marinko Čulić, komentator tjednika ¨Feral Tribune¨, Petračevo uhićenje smatra do sada najjačim adutom premijera Ive Sanadera, s kojim može izaći pred glavnu hašku tužiteljicu Karlu del Ponte:

¨Pada u oči da se to poklopilo sa razgovorima u Bruxelles-u o početku pregovora s Hrvatskom, pa je očito da se radi o kampanji. Kampanji u dobrom smislu, jer je završila uspjehom i prvi put Hrvatska može pred Bruxelles-om nastupiti sa nečim opipljivim i konkretnim.¨

Čulić drži kako bi uhićenje Petrača, pogotovo u slučaju da Zagreb podastre i opipljive dokaze da je on finansirao bijeg Ante Gotovine, bio snažan argument da Hrvatska čini sve što može, ne bi li razotkrila mrežu Gotovininih pomagača i finansijera njegova višegodišnja bijega. Tada, smatra Čulić, nepojavljivanje samog Gotovine u Hagu možda više i ne bila prepreka u započinjanju pregovora sa Evropskom unijom:

¨Mislim da je zapravo davno zauzet stav da Hrvatska ne mora izručiti Gotovinu, da ocjena njene kooperativnosti bude pozitivna. Međutim, to se samo tu i tamo stidljivo pojavljivalo i nikada nije ozvaničeno kao krunski, zvanični stav Evropske unije, zbog toga što Hrvatska ništa drugo nije napravila.¨

Voditelj zagrebačkog Centra za politološka istraživanja Anđelko Milardović također smatra da Hrvatska raspolaže jakim argumentom da probudi svoj akcijski plan:

¨Mi kao građani nismo upoznati sa detaljima akcijskog plana, ali ono što otkriva premijer u novinama, na temelju izjave koja glasi 'akcijski plan se ostvaruje', onda i ovo što se dogodilo može se smatrati djelom tog plana. U svakom slučaju, prije početka pregovora ova vlada, odnosno premijer Sanader moraju staviti na stol neki jaki dokaz Karli del Ponte, kako bi ih pokušali uvjeriti da Vlada radi ozbiljno na rješavanju tog problema.¨

Neki analitičari, pak, ističu kako je jučerašnje hapšenje Petrača rezultat zajedničkog rada američke i hrvatske obavještajne službe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG