Dostupni linkovi

Još treba raditi na ispunjenju standarda


Sefovi kancelarija zemalja clanica Kontakt grupe zatrazili su od vlade Kosova i opozicionih stranaka zajednicko angazovanje, kako bi se najbolje iskoristilo preostalo vreme za ispunjenje standarda. To je izjavio sef nemacke kancelarije u Pristini Jurgen Engel nakon razgovora sa premijerom Kosova Bajramom Kosumijem i liderima opozicionih stranaka.

“Kontakt grupa, ukljucujuci i Rusiju, ima jedinstven stav u vezi sa ispunjenjem standarda na Kosovu”, izjavio je Engel i dodao:

“Opsta procena standarda je blizu, ali jos ima posla koji zajednicki treba uraditi. Zato svi treba da iskoriste ovo vreme kako bi se postigao sto veci napredak”, kaze Engel.

On je na taj nacin predstavio stavove Kontakt grupe iznete u ponedeljak na sastanku u Londonu, kada je Kosovo kritikovano zbog nedovoljnog napretka u standardima koji se ticu unapredjenja zivotnih uslova manjinskih zajednica.

Premijer Kosova Bajram Kosumi zahvalio se clanovima Kontakt grupe na pozitivnoj oceni koju su dali procesima na Kosovu:

“Zelim da se zahvalim clanovima Kontakt grupe na uspesno odrzanom sastanku. To je bio tezak sastanak ali uspesan, jer su procesi na Kosovu dobili dobre ocene”, kaze Kosumi.

Premijer je obecao jos vece angazovanje vlade na ispunjenju standarda:

“Standardi nisu tabele sa plusevima i minusima, vec su vrednosti i dostignuca demokratije i prava coveka”, kaze Kosumi.

Opozicioni lideri su podrzali stavove Kontakt grupe a od vlade zatrazili da vise radi na ispunjenju postavljenih zahteva.

Hasim Taci (Thaqi), predsednik Demokratske partije Kosova, ocenio je da stavovi Kontakt grupe predstavljaju demars za kosovsku vladu, uoci razmatranja procesa ispunjenja standarda:

“Demars o standardima koji je danas Kontakt grupa urucila vladi Kosova nije dobrodosao u novostvorenim okolnostima. Mi smo ocekivali veci napredak u tom pravcu, ali sasvim je sigurno da ce buduci napori gradjana Kosova i politicara biti pozitivno ocenjeni”, kaze Taci.

Veton Suroi (Surroi) iz opozicione stranke Ora podrzao je stavove Kontakt grupe:

“Ora je javno podrzala proces povratka rasljenih lica i slobodu kretanja za manjine, posebno Srbe. Nastavicemo da podrzavamo vladu, institucije i Kosovski zastitni korpus”, kaze Suroi.

Najvece opozicione partije obecale su da ce imati konstruktivnu ulogu s ciljem pruzanja podrske vladi Kosova u procesu ispunjenja standarda.

* * * * *

Znaju li ili ne znaju institucije Kosova cenu kostanja procesa decentralizacije lokalne vlasti i ko ce u vremenu kada se one susrecu sa sve izrazenijim problemom finansiranja javnih sluzbi snositi najveci deo tereta za funkcionisanje pilot opstina, pitanja su na koje ovih dana od institucija Kosova traze odgovore ne samo gradjani Kosova vec i predstavnici Kontakt grupe plus.


U Ministarstvu lokalne uprave kazu da imaju proracun koliko ce kostati svaka od pilot opstina. Ministarstvo privrede i finansija koje je odgovorno za budzet i njegovo trosenje, kaze kako nemaju proracun koliko ce to kostati.

“Nema tacne matematicke procene, ali ima procena da ce se finasirati iz tri izvora, sopstvenih izvora iz poreza koji se obezbedjuju na nivou opstine, budzeta Kosova i donacija”, kaze ministar privrede i finansija
Haki Satri, govoreci danas na sednici radne grupe za ostvarivanje petog standarda, posvecenog privredi.

Dardan Gashi, savetnik ministra lokane uprave kaze kako ovo ministarstvo ima provizorne procene koliko ce kostati jedna pilot opstina.

“Procena je provizorna i izvrsena je od lokalnih i medjunarodnih strcunjaka, nije konacna, ali otprilike misli se da ce za svaku jedinicu pilot projekta biti potrebno izmedju 700 i 900 hiljada evra”.

Direktor budzeta Kosova u Ministarstvu privrede i finansija, Agim Krasnici za nas program kaze kako u tom ministarstvu nemaju procenu koliko ce kostati projekat pilot opstina.

“Mi jedan projekat kostanja procesa decentralizacija, odnosno za pilot projekte nemamo”, kaze Krasniqi isticuci da u ministarstvu mogu kada to bude potrebno napraviti takvu procenu, koja ce se kao i slucaju sadasnjih opstina zasnivati na sopstvenim sredstvima novostvorene ili pilot opstine, koji ce se obezbediti od poreza koje placaju gradjani i pravna lica iz te opstine, drugi izvor su dopunska sredstva koja se prema utvrdjenim kriterijumima dodeljuju iz budzeta Kosova i trece eventualne donancije.

Novostvorenim opstinama ce biti potrebna i dodatna sredstva, jer se formira nova administracija, mozda ce biti potrebna sredstva za renoviranje ili izgradnju nove zgrade za opstinsku administraciju,

“Jos uvek nemamo tacnu procenu koliko ce iznositi dodatni deo sredstava koja ce biti potrebna za ove pilot projekte, kaze Krasnici.

U vremenu kada se od strane medjunarodnih financijskih institucija Kosovo upozorava da ce se sledece i narednih godina naci u vrlo nepovoljnoj financijskoj situaciji, zbog velikih troskova finansiranja javnih sluzbi, koji iznosi vise od 30 odsto budzeta Kosova stvaranje novih opstina ce biti jos jedan teret.

“To ce sigurno imati uticaja, jer se radi o novim dodatnim potrebama koje ce se ispuniti sigurno iz budzeta ali vlada cini napore, nadamo se da cemo naici na razumevanje da u podrsci ostvarivanju ovog projekta pomognu i strani donatori, kaze Krasniqi ali dodaje da se moraju izvrsiti ozbiljne pripreme da se posle najvise dve godine koliko moze potrajati podrska stranih donataora za projekat pilot opstina u narednom periodu budzet Kosova obezbedi sredstva za funkcionisanje pilot projekata, kasnije novostvorenih opstina.
XS
SM
MD
LG