Dostupni linkovi

Slijede novi pritisci Brisela


Sporazumom o izmjeni Ustavne povelje i dobijanjem pozitivne ocjene za Studiju o izvodljivosti učinjeni su mali koraci u dugom hodu na putu ka Evropskoj uniji. Koordinator Izvršnog tijela Pokreta za nezavisnost Rade Bojović ne misli da će to posebno negativno uticati na predstojeći dvanaestomjesečni period pripreme za referendum. Bojović, međutim, upozorava:

“Naravno, što se tiče spoljnih okolnosti nemamo nikakvu iluziju i nikakvu dilemu da slijedi novi pritisak Brisela i novi pritisak onih političkih krugova koje personifikuje Havijer Solana, ali ovo nije 2001.godina. U Crnoj Gori postoji stabilna independistička većina, u Crnoj Gori postoji stabilna independistička Vlada i u Crnoj Gori postoji Pokret za nezavisnost i naša jedna od ključnih poruka jeste da je za independiste u ovom trenutku najvažnije da pokažu puno jedinstvo i da pokažu nikad veću odlučnost u smislu odsustva bilo kakvih novih ustupaka koji će značiti odustanak od naše države”.

Profesor Miodrag Perović pribojava se sljedećeg:

“Ja mislim da je ovim Sporazumom, dopunom Sporazuma u Beogradu, Evropska unija učinjena obaveznim učesnikom u implementaciji međunarodnih standarda za održavanje referenduma, što može da bude otežavajuća okolnost u našem putu organizacije referenduma”.

U Pokretu su uvjereni da je unutarcrnogorski koncenzus o referendumu ključan korak. Rade Bojović:

“Ne bih u samom startu bio nešto posebno pesimističan. Sad ispada da su sve strane odviše udaljene, ali ne zaboravite, dešavaju se razni procesi na drugoj strani. Mi već s druge strane imamo pokret u dvije kolone i vidjećemo kako će se te stvari odvijati. Jedna je kolona tvrđa i radikalnija i u pogledu retorike mislim na Pokret, druga je nešto mekša, mislim na Socijalističku narodnu partiju”.

Iz Socijalističke narodne partije, jedine prosrpske stranke koja je van Pokreta za očuvanje državne zajednice, podsjetimo, prije dva dana je, posredstvom visokog funkcionera Dragiše Pešića, nagoviještena spremnost na pregovore o postizanju pregovora:

“Mi smatramo da bi postizanje konsenzusa za koji bi, naglašavam, u ovom momentu nema pretpostavki, bilo bolje i korisnije za Crnu Goru, nego eventualno rješenja koja će stići sa strane, pa makar to bila rješenja i od Evropske unije”.

Na drugoj strani, predsjednik Upravnog odbora Pokreta za zajedničku državu Zoran Žižić nije protiv otpočinjanja pregovora o uslovima za referendum. Međutim, oni ne žele sada da uđu u taj proces:

“Referendum je, po evropskom sporazumu, suspendovan do februara 2006.godine i tada počinje teći rok za te razgovore”.

RSE: Vi ste spremni, ali tek nakon isteka trogodišnjeg aranžmana?

ŽIŽIĆ: Naravno. Tek tada se može razgovarati.

Predstavnike Pokreta za nezavisnost pitali smo i da li bi se održavanje referenduma moglo prolongirati duže od proljeća naredne godine, imajući u vidu odredbu Beogradskog sporazuma da se tek nakon isteka trogodišnjeg perioda može otpočeti procedura za referendum? Odgovorio je profesor Miodrag Perović:

“Čak, iako se interpretira to respektivno, kako Vi mislite da se može interpretirati, sračunajte, šezdeset dana od 4. februara je 4. april. Znači, samo toliko može doći do odlaganja referenduma”.

Profesor Nebojša Vučinić pojasnio je i na čemu temelji uvjerenje da Studija o izvodljivosti ne može, kako to tvrde opozicione prosrpske stranke, staviti tačku na crnogorski referendum:

“Iznešen je i češko-slovački model. Takođe, urađena je jedinstvena Studija izvodljivosti. U međuvremenu je došlo do odvajanja i Češka i Slovačka su ušle odvojeno i danas su veoma prosperitetne članice Evropske unije”.

U Pokretu za nezavisnost ponavljaju da standardi, kada je u pitanju referendum, ne postoje, ali postoje uporedna iskustva ispod kojih se ne smije ići, upozorava profesor Nebojša Vučinić:

“Mislim da ovaj put granica mora biti jasno utvrđena i da ispod linije nekog elementarnog dostojanstva nećemo i ne možemo ići”.
XS
SM
MD
LG