Dostupni linkovi

Priština spremna za dijalog sa Beogradom o energetici i povratku


Nakon nedavno odrzanog sastanka zvanicnika Pristine i Beograda o rasvetljavanju sudbine nestalih lica, vlada Kosova je izrazila spremnost da otpocne dijalog sa Srbijom i o energetici i povratku raseljenih osoba. Zvanicnici vlade ocenjuju kako bi trebalo da razgovori sto pre pocnu.

Portparol vlade Kosova Arben Cirezi (Qirezi), kaze da je vlada spremna da nastavi dijalog, prekinut prosle godine, kao sto je to uradila radna grupa za nestala lica:

“U principu vlada Kosova je za spremna da, osim razgovora o nestalim licima, zapocne dijalog jos i o energetici i povratku raseljenih lica”.

Direktor UNMIKovog odeljenja za informisanje Hua Djiang (Jiang) potvrdila je mogucnost pocetka razgovora o energetici i povratku:

“Ocekujemo da razmotrimo detalje. Jos uvek nije odredjen datum odrzavanja tih sastanaka”.

Hua Djiang istice kako ima nagovestaja da je i srpska strana spremna da nastavi razgovore o tehnickim pitanjima. Prema njenim recima UNMIK razgovara sa mnogim medjunarodnim zvanicnicima, koji bi trebalo da predsedavaju radnim grupama.

Pristina i Beograd bi trebalo da nastave dijalog o energetici, koji je prosle godine prekinut zbog martovskog nasilja. Pranvera Dobruna, predstavnica kosovske Radne grupe za energetiku, najavljuje mogucnost da se ta grupa sastane krajem aprila:

“Ima puno pitanja o kojima je potrebno razgovarati. Pocevsi od regionalne integracije do svekodnevnog posla u oblasti energetike. Ja sam spremna i cekam odluku vlade. Ocekujem da nas neko kontaktira i da nastavimo zapocete razgovore”.

Povratak raseljenih lica na Kosovo se po prvi put najavljuje kao pitanje o kojem ce razgovarati Pristina i Beograd. Ministarstvo za povratak i zajednice pozdravilo je spremnost vlade da zapocne dijalog sa vlastima u Srbiji o povratku raseljenih lica. Mihajlo Šćepanović, sekretar u tom ministarstvu, se nada da ce razgovori Beograda i Pristine dovesti do konkretnih rezultata:

“Zelimo da taj dogovor uspe, jer uspostavljanjem dogovora izmedju Beograda i Pristine i nas polozaj ce biti mnogo bolji. Mi se zajedno nalazimo na jednom istom zadatku a to je povratak raseljenih i progranih na Kosovo, i ukoliko se to ostvari nadam se da ce povratak svih progranih biti sto brzi i uspesniiji”.

Vrsilac duznosti premijera Kosova Adem Saljihaj je u petak, nakon razgovora sa sefom UNMIKa, izrazio spremnost za otpocinjanje dijaloga sa Srbijom o mnogim pitanjima, isticuci da ce se to desiti onda kada posrednici utvrde da su stvoreni svi uslovi.
XS
SM
MD
LG