Dostupni linkovi

VASSINGTON/BRISEL/ATINA/SKOPLJE


SAD su priznale Makedoniju pod ustavnim imenom "Republika Makeodnija", potvrdio je portparol Stejt Departmenta Riccard Bauccer. "Nasa namera je da se podrzzi multietniccko drusstvo u Makedoniji, koje se po nassem oseccaju krecce u pravcu kojim se jacca stabilnost zemlje kao i ccitavog regiona. Odluccjucci da priznamo Makedoniju pod ovim imenom, smatramo da potpomazzemo pomenuti proces. Stejt department smatra da odluku o priznavanju Makeodnije pod Ustavnim imenom ne treba da uticce na dalje pregovore Makedonije i Grccke koji se vode u Ujedinjenim nacijama od 1993. Potez Bele kucce izazvao je osstre reakcije Grccke. Ovo je prva spoljnopoliticcka odluka kabineta Dzzordzza Bussa nakon njegovog reizbora za predsednika SAD. Holandski premijer Jan Peter Balkenende, koji trenutno predsedava Evropskom Unijom izjavio je da je recc o novom razvoju dogadjaja i da 25-torka razmatra posledice americckog priznanja Makedonije pod njenim ustavnim imenom. Evropska Unija na insistiranje jedne od cclanica Grccke prihvata naziv Bivssa Jugoslovenska Republika Makedonija. Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski pozdravio je odluku Vassingtona.
Spor Grccke i Makedonije oko prava na ime traje od raspada bivsse Jugoslavije. Zbog protivljenja Grccke, Makedonija u UN i drugim medjunarodnim organizacijama zvaniccno koristi ime "Bivssa Jugoslovenska Republika Makedonija".
Odluka Vasingtoan dolazi tri dana uocci referenduma u Makedoniji u nedelju 7. novembra o Zakonu o decdentralizaciji, cija bi primena trebalo da omogucci vecca prava albanskoj manjini
XS
SM
MD
LG