Dostupni linkovi

Uskoro odluka o srpskim mandatima


Nojkic istice da je pre bilo kakve odluke neophodno utvrditi na koji nacin srpski predstavnici mogu radom u institucijama poboljsati zivot srpske zajednice.
Prema njegovim recima ovih dana se vode brojne konsultacije sa vlastima u Beogradu i predstavnicima medjunarodne zajednice, a nakon cega treba da usledi sastanak predstavnika srpske liste sa predsednikom Srbije Borisom Tadicem:

“Ja se nadam da ce u toku ove nedelje stvari biti mnogo jasnije po mnogo cemu. Sve zavisi od diplomatskih aktivnosti koje su aktivne ovih dana i nadam se da ce u toku ove nedelje situacija biti mnogo jasnija”.

S druge strane, Slavisa Petkovic lider gradjanske inicijative “Srbija” kaze da ce on uci u Skupstinu te da njemu nisu potrebne konsultacije sa Beogradom.

Od 120 mesta u skupstini Kosova 20 je rezerivisano za manjine. Predstavnici Srba smatraju da su relativno mala snaga, jer ce zbog bojkota izbora odnosno izlaznosti manje od jedan posto, oni dobiti samo 10 mesta, koja su za njih odredjena po sistemu pozitivne diskriminacije. Srpske mandate treba da na osnovu dobijenih glasova podele dva srpska politicka subjekta.

Clan “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Dragisa Krstovic kaze da je legitimitet srpskih predstavnika sporan, ali da ce politicki razlozi uticati na donosenje bilo kakve odluke:

“Kod tog legitimiteta tesko se moze reci da neko moze da bude legitimni zastupnik srpske zajednice u skupstini Kosova. Ali mislim da postoje politicki razlozi koji ce verovatno biti presudni za donosenje odluke dali ce se u skupstini ucestvovati ili ne. Mislim da je to dobro iz prostog razloga sto je ovo situacija u kojoj tih deset srpskih predstavnika drze odskrinuta vrata za nastavak saradnje izmedju medjunarodne zajednice i srpske strane, srpske strane i albanske strane. Dakle izmedju svih onih za koje je problem Kosova znacajan”.

Krstovic istice da jedino ucescem u kosovskim institucijama Srbi mogu braniti svoja prava i interese:

“Smatram da je ucsce nesto sto nema alternativu. Ukoliko ne bismo ucestvovali onda bismo izgubili svaku mogucnost za jednu efikasnu, demokratsku, medjunarodno priznatu zastitu srpskih interesa i svih njihovih prava na Kosovu”.
XS
SM
MD
LG