Dostupni linkovi

Samo Kosovo bez nasilja može postati deo Evrope


Prema recima Kamerhofa, na Kosovu je potrebno doci do politickog resenja, te da ce KFOR u, skladu sa mandatom, odgovoriti na bilo kakvo nasilje. General Kamerhof je pozvao sve politicke subjekte da doprinesu poboljsanju celopkupne situacije i istakao da medjunarodna zajednica nece tolerisati nasilje: “Ukoliko gradjani Kosova zele da postignu zapadno-evropske vrednosti i pridruze se evro-atlantskim strukturama, treba da znaju da KFOR i medjunarodna zajednica nece prihvatiti nasilje i etnicku diskriminaciju”, izjavio je nemacki general. On je pozvao lidere i gradjane Kosova da se vise angazuju na obnovi stete koja je nastala u martovskom nasilju. Komandant KFORa je naglasio kako ce predstojeci izbori i povratak raseljenih biti glavni prioriteti Kosova.

On je istakao da ce NATO zadrzati broj vojnika u skladu sa potrebama. Odgovarajuci na pojedine komentare kako zajednicke patrole Kosovskog zastitnog korpusa i KFORa, mogu pomoci u stvaranju sigurnog okruzenja za manjine, general Kamerhof je rekao: “Kosovski zastitni korpus nema ulogu u sprovodjenju reda i zakona i nece imati nikakve zadatake u srpskim enklavama ili zonama oko manastira, barem ne dok sam ja komandant KFORa”, kaze Kamerhof.

Prema njegovim recima ispunjenje standarda jedini put koji moze unaprediti sve procese. General Kamerhof kaze da je potrebno politicko resenje konacnog statusa Kosova: “Medjunarodna zajednica smatra da politicko resenje konacnog statusa Kosova treba biti zasnovano na odluci SBUN”, kaze general Kamerhof.

Prema njegovim recima u prethodnih pet godina vise od 250 hiljada vojnika iz 36 zemalja, sluzilo je u misiji KFORa.
XS
SM
MD
LG