Dostupni linkovi

UN podržava nastavak privatizacije na Kosovu


Lambsdorf je tokom prosle nedelje na celu delegacije UNMIK-a boravio u sedistu UN i u departmanu za mirovne operacije razgovarao o procesu privatizacije koji je na osnovu jedne njegove odluke iz oktobra prosle godine zamrznut. Domaci clanovi Borda direktora KPA , koji su upoznati sa stavovima UN o privatizaciji zatrazili su detaljna objasnjenja o predlozima za promene u operacionalnim politikama kojima se regulise process privatizacije na Kosovu.

U sedistu UN snazno je podrzan nastavak procesa privatizacije na Kosovu, rekao je novinarima Nikolaus Lambsdorf.

“Razgovarali smo o jednom broju pitanja u vezi sa KPA i ne samo o privatizaciji. Sto se tice privatizacije mi smo bili zainteresovani sta cemo doneti u Pristini i sediste UN u New Yorku podrzava nastavak procesa privatizacije” rekao je Lambsdorf: “Odnosno, oni podrzavaju minimalne promene u operacionalnim politikama o kojima se raspravljalo poslednjih nedelja”, dodajuci kako se radi o tri promene. “Prvo, KPA treba da se dozvoli da pregovara sa ponudjacima kako bi se upoznala ne samo sa onim koji je ponudio najvisu cenu , vec i sa drugim ponudama, kako bi se pronasla najbolja ponuda, drugo, predlazu se dve faze ponude, kako bi se onemogucili dogovori izmedju onih koji daju ponude , sto se , prema njegovim recima dogodilo tokom prethodnog procesa licitacija i treca da se dozvoli upotreba specijalnog spinofa koja podrazumeva razgovore KPA sa ponudjacima i izbor najboljeg ponudjaca koji pored najvise cene nudi i najbolje programe razvoja preduzeca koje se privatizuje, zaposljavanje , odnosno zadrzavanje najveceg broja radnika i druge pogodnosti za koje je zainteresovana KPA”.

Predstavnici Vlade Kosova su zatrazili da se o predlozima za promene u operacionalnim politikama prije konacnog donosenja odluke izjasne vlada i Parlament Kosova kazao je Ali Jakupi, ministar za trgovinu i industriju u Vladi Kosova i podpredsednik Borda direktora Kosovske poverilacke agencije.

“Mi smo svi veoma zainteresovani, ali naravno ne zelimo da ucinimo bilo kakav besperspektivan korak i da posle toga kazemo kako ovo ili ono nismo razmatrali”, rekao je ministar Jakupi dodajuci kako se o ovim promenama domaci predstavnici izjasniti nakon sednice vlade i Parlamenta.

Gospodin Lambsdorf je insistirao da ce se ovim promenama obezbediti transparentnost procesa privatizacije i rada Kosovske poverilacke agencije.
XS
SM
MD
LG