Dostupni linkovi

Novi brutalni napadi na novinare


oglas obitelji Zečević u Večernjem listu
oglas obitelji Zečević u Večernjem listu

Novinari u Hrvatskoj ovog su tjedna ponovno bili izloženi brutalnim napadima – od bezobzirnog vrijeđanja pred sudom i na sudu, do izravnih prijetnji objavljenih u vidu plaćenog oglasa.

U Hrvatskom novinarskom društvu zbog toga su upozorili da se zemlja opasno približava onim sredinama u kojima su fizički napadi na novinare, pa i njihove likvidacije, postale dio svakodnevice.

Pred Županijskim sudom u Rijeci, gdje se zbog silovanja američke košarkašice sudi Josipu Mraoviću, novinari su ovog ponedjeljka bili brutalno vrijeđani kada im je optuženik, na ulasku u sudnicu, bacio hrpu životinjskih kostiju, nazivajući ih psima i kojotima. Zatim se dogodio još gori incident. Na stranicama osmrtnica najtiražnijih hrvatskih novina, Večernjeg lista, jučer je objavljen plaćeni oglas obitelji Zečević, u kojem se izravno prijeti Dušanu Miljušu, novinaru i uredniku crne kronike Jutarnjeg lista.

Miljuš se već niz godina bavi pisanjem o organiziranom kriminalu, pa je tako pisao i o nedavnom mafijaškom ubojstvu u kojem je ubijen Davor Zečević, osoba iz zagrebačkog kriminalnog miljea. U izjavi za Radio Slobodnu Europu Miljuš kaže kako ga oglas u kojem mu se prijeti nije uplašio, no da mu sasvim sigurno nije bio nimalo ugodan:

"Ne osjećam nekakvu fizičku ugroženost, no međutim, mjesto gdje je to objavljeno, pa i sam sadržaj, je na neki način poruka ne samo meni već i drugim kolegama i mislim da to ni na koji način ne treba banalizirati, način na koji je oglas na to mjesto dospio. Tražim da se istraže sve okolnosti. Postoje ljudi koji su za to odgovorni, za takve sadržaje, pa u krajnjoj liniji i ako je netko nezadovoljan onim što sam ja negdje rekao javno, u svakom mediju postoji prostor gdje to može objaviti. Rubrika osmrtnice ni u jednom mediju apsolutno nije mjesto za objavu takve vrste sadržaja."

Komentator Jutarnjeg lista Davor Butković upozorava kako je objavljivanje oglasa među osmrtnicama, kojim se prijeti Miljušu, "jedan od oblika komunikacije među članovima zagrebačkih kriminalnih organizacija". Na isti način to shvaća i potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Luko Brailo:

"Mislim da je Hrvatsko novinarsko društvo vrlo principijelno stalo u zaštitu kolege Miljuša i mislim da je Jutarnji list vrlo jako i s pravom reagirao, jer ono što se dogodilo s tom tzv. osmrtnicom u Večernjem listu naprosto je sramotno i nedopustivo. To je tako izravna poruka kolegi Miljušu da će on biti sljedeći nastavi li govoriti i pisati onako o organiziranom kriminalu u Hrvatskoj, da ne treba biti veliki medijski stručnjak, da bi se to shvatilo."


No, Brailo upozorava i na opasnost koja prijeti novinarima u Hrvatskoj, a to je da se verbalne prijetnje i oglasi na stranicama osmrtnica pretvore u fizičke napade, pa i likvidacije, kakvi se događaju u drugim zemljama:

"Kao što se dobre stvari iz inozemstva u Hrvatsku uvoze, tako se na žalost uvoze i jako loše stvari a mi u našem neposrednom susjedstvu, u Srbiji i Crnoj Gori već imamo takve slučajeve u kojima su novinari dočekivani u klasičnim sačekušama i isprebijani. To se kod nas dijelom događalo u devedesetim i to se tada pravdalo ratom, ali danas, desetak, dvanaestak godina iza rata, to je signal ne samo za novinarsko društvo, to je signal za svaku Vladu koja će voditi ovu zemlju".

Profesor Ivo Banac, koji se odnedavno nalazi na čelu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava zabrinut je najnovijim događajima koji po njegovoj ocjeni nisu prijetnja samo novinarima, već i slobodi medija u Hrvatskoj:

"To su apsolutno nezamislive stvari koje govore o jednom dubokom nerazumijevanju slobode medija u ovom društvu, napadi koji su sračunati da spriječe kritičku misao u novinarstvu. Ali, gdje je bila novinarska organizacija da tuži tog gospodina u Lici [koji je vrijeđao novinare bacajući pred njih kosti], da zaštiti ovoga [Miljuša] kojega prozivaju. Očito nedostaje jedna vrsta aktivizma u jedinoj organizaciji koja je zadužena za obranu novinara. Što se Hrvatskog helsinškog odbora tiče, mi ćemo uvijek biti vrlo, vrlo aktivni na toj temi."
XS
SM
MD
LG