Dostupni linkovi

Bunt protiv ravnatelja škole u Jagodnjaku


Zgrada Osnovne škole u Jagodnjaku
Zgrada Osnovne škole u Jagodnjaku

Selo Jagodnjak, s većinskim srpskim stanovništvom u nacionalno mješovitoj Baranji, posljednjih je dana neprekidno u hrvatskim medijima zbog problema u tamošnjoj osnovnoj školi. Petnaestak roditelja čija djeca nastavu žele pohađati na hrvatskom jeziku, optužuju ravnatelja, po nacionalnosti Srbina, da ih u tome onemogućuje. Sukob je doveo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, a roditelji djece, kojima su, kako kažu, prava zakinuta, potpisali su peticiju i traže smjenu ravnatelja.

Jedan od potpisnika peticije kojom se traži smjena ravnatelja osnovne škole u Jagodnjaku, Robert Urtajl, kaže kako je šesnaestero roditelja, čija djeca nastavu žele pohađati na hrvatskom jeziku, ogorčeno činjenicom da im se to pravo onemogućava:

"Sve je počelo kada je dotični ravnatelj rekao da naša djeca ne mogu učiti hrvatski jezik, već da moraju ići u susjedno selo. U svojoj vlastitoj državi neću svoje dijete, pored tolike velike škole za koju su i moj otac i ja i svi mi odvajali, slati u drugo selo da uči materinji jezik."

Urtajl kaže kako roditelji, koji su potpisali peticiju za smjenu ravnatelja, Milovana Ležaje, nemaju ništa protiv da učenici srpske nacionalnosti, koji su u Jagodnjaku u većini, pohađaju nastavu na svom jeziku i pismu. No, dodaju, kako to isto pravo traže i za svoju djecu, u čemu ih, tvrde, ravnatelj osnovne škole u Jagodnjaku uporno onemogućava:

"Pripadnik sam njemačke nacionalne manjine. Moje dijete ni dan danas nema knjige na njemačkom, dok oni imaju sva prava. Niko njima ne osporava njihovo pravo da uče svoj jezik, svoju kulturu ili svoju vjeru. Mi samo tražimo svoje pravo, a to je učenje hrvatskog, njemačkog, mađarskog ili drugog jezika."

Nastavnica hrvatskog jezika, Renata Kačavenda, optužuje ravnatelja za neprekidno šikaniranje i kako tvrdi – za neobjavljivanje natječaja na neodređeno vrijeme, što je već nekoliko nastavnika nagnalo da napuste školu u Jagodnjaku. Dodaje kako je u školi nezdrava atmosfera, što se negativno odražava i na nastavu:

"Ovdje već svi polako gube živce. Odlazi nam kadar i svi nalaze bolja i sigurnija mjesta. Svi su nervozni. Nitko ne želi doći u Jagodnjak raditi zbog same situacije. Djeci je neophodno i nužno potrebno raditi po nastavnom planu i programu. Već su dovoljno izgubili. Nemamo svoje učionice. Selimo se svako malo, tražimo neke zamjene. Optužuju nas za koje kavu krađu. Svi propusti, koji su u biti problem u Jagodnjaku, prvo se vezuju za naš razred."

Ravnatelj Osnovne škole u Jagodnjaku, Milovan Ležaja, odbacuje sve optužbe, kako one roditelja, tako i nastavnika. Tvrdi da je u pitanju politički obračun s njim u ovo predizborno vrijeme, te da su roditelji očito u nečijoj funkciji:

"Mislim da je to napad na Zakon o osnovnom školstvu, na mene i na Zakon nacionalnih manjina osnovne škole. Ništa zakonski nisam pogriješio, samo što neki žele stvoriti tenzije, da bude što gore, ali nemaju nikakve osnove. Stojim iza toga i nemam straha. Upoznate su sve republičke instance. Svjestan sam da je to specijalno montirano protiv škole i protiv mene osobno."

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražilo je od Školskog odbora da ispita opravdanost pritužbi roditelja, potpisnika peticije. U Ministarstvu kažu da je ravnatelj bio dužan provesti anketu među učenicima i dati im priliku da se izjasne na kojem jeziku žele pohađati nastavu, no roditelji tvrde da to nije učinjeno. Već četiri puta unazad godinu dana pomoćnik ministra, zbog problema u tamošnjoj osnovnoj školi, posjetio je Jagodnjak, a jednom je tamo bila i inspekcija Ministarstva. Problem je, kažu, u komunikaciji između ravnatelja i roditelja djece hrvatske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG