Dostupni linkovi

Suđenje Kirovom ubojici za tri tjedna


U razmaknu od samo šest dana, u Osijeku i Zagrebu sljedećeg mjeseca, počinju suđenja koja bi trebala rasvijetliti niz tamom obavijenih događaja s početka Domovinskog rata u Osijeku. Na Županijskom sudu u Zagrebu sredinom listopada počinje dugo očekivano suđenje Branimiru Glavaša za dva slučaja ratnih zločina počinjenih u Osijeku, u javnosti poznata kao „slučaj garaža“ i „slučaj selotejp“. Istraga oko ratnih ubojstava u Osijeku započela je sredinom 2005. godine, a o tome jesu li Glavaš i još šestero suokrivljenih odgovorni za ubojstva 12 civila, utvrdit će sud.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić, jutros još nije bio siguran kada će točno početi suđenje Glavašu:

„Kada čovjek radi na sudu, onda je normalna stvar da ima nekih informacija više, ali još uvijek službeno informaciju i potvrdu toga nemam. Da će to biti sredinom listopada, gotovo je izvjesno.“

Međutim, tokom poslijepodneva predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu, Marin Mrčela, potvrdio je da će suđenje Glavašu i šestorici suokrivljenih početi 15. listopada. Mrčela je dodao kako su sljedećeg mjeseca zakazana još dva ročišta i to 17. i 18. listopada.

U Osječkom zatvoru gdje se nalazi šest okrivljenika za ratne zločine rekli su da su pozivi već stigli, no ne i nalozi za prebacivanjem okrivljenika u Zagreb. Branimir Glavaš još od svibnja nalazi se na liječenju u Kliničkoj bolnici u Osijeku, a je li sposoban za glavnu raspravu, bit će utvrđeno vještačenjem.

Suđenje Antunu Gudelju, okrivljenim za ubojstvo šefa osječke policije Josipa Reihl Kira i još dvoje ljudi, započet će na Županijskom sudu u Osijeku za tri tjedna, rekao je glasnogovornik tog suda, Miroslav Rožac:

„U predmetu optuženika Gudelja predsjednik Raspravnog vijeća zakazao je prvu raspravu o tom predmetu za 9. listopad ove godine. Tim danom je odredio i početak suđenja u tom predmetu.“

Suđenje Gudelju, kojemu će ovo biti treće suđenje za ubojstvo šefa osječke policije, bit će iznimno zanimljivo jer bi ono trebalo rasvijetliti u javnosti prisutnu dilemu je li Gudelj bio tek puki izvršitelj nečijeg naloga. Na tu činjenicu upozorava i ugledni zagrebački odvjetnik Slobodan Budak, koji zastupa obitelj ubijenog Reihl Kira:

„Slučaj je značajan i za strukture vlasti koje su i danas na vlasti, a bile su i u vrijeme događanja 1.7.1991. godine. Nisam siguran da će se punom snagom ovo društvo uhvatiti u koštac sa tim predmetom. Naime, hvatanje u koštac sa tim predmetom bi podrazumijevalo pronaći i poticatelja, one koji su inicirali taj užasni zločin i koji su pomagali izvršiteljima zločina.“

Gudelj je, kao što je poznato, nakon ubojstva Reihl Kira pobjegao u Australiju. Suđeno mu je u odsutnosti i dobio je 20 godina zatvora. Ponovno mu se sudilo 1996. godine, kada je nakon uhićenja na aerodromu u Frankfurtu izručen Hrvatskoj. Tada dolazi do skandaloznog obrata – Gudelj biva oslobođen temeljem Zakona o oprostu i ponovno odlazi u Australiju. U međuvremenu, Ustavni sud poništava tu odluku, a zahtjev za Gudeljevim izručenjem iz Australije, te procedura izručenja, trajali su sve do srpnja ove godine. Sada je ponovno u Hrvatskoj i čeka suđenje u Osijeku.
XS
SM
MD
LG