Dostupni linkovi

"Legalni" šverc u Crnoj Gori?


Veseljko Koprivica, novinar nezavisnog nedjeljnika "Monitor", govori o izbjegavanju zvanične Crne Gore da se suoči sa svojom nedavnom prošlošću. U podsjećanju na događaje od prošle sedmice on pominje i oglašavanje bivšeg predsjednika Crne Gore, Momira Bulatovića: ako on ima dokaz da je bilo šverca i da je bivši crnogorski premijer, Milo Đukanović, involviran u taj šverc, onda je čudno zašto neće da svjedoči i ponudi argumente protiv. U pitanju je neka vrsta političke solidarnosti koju je teško dešifrovati, posebno ljudima koji nisu detaljno upućeni jer jedni tvrde da je bilo šverca, ali da je sve bilo "legalno i u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore da bi preživjela."

Predrag TOMOVIĆ

RSE: Šta bi ste od događaja, koji su po našem izboru obilježili prošlu sedmicu, izdvojili kao vaš utisak?

KOPRIVICA: U toku prošle sedmice desilo se nekoliko vrlo zanimljivih događaja, koji se inače, u posljednje vrijeme, dešavaju u Crnoj Gori.. Za ovu priliku bih odabrao izjavu vrhovne državne tužiteljke, Vesne Medenice, koja je najavila da će podatke o ratnim zločinima u Crnoj Gori dobiti od Haškog tribunala. Meni je to apsurdno jer zar nije logično da bude obrnuto? Neshvatljivo je da se i poslije toliko godina daju ovakve izjave, kada se zna da je tužiteljka Medenica nedavno rekla da se istraga o deportaciji bosanskih izbjeglica vodi već dvije godine, da se godinama prikupljaju podaci o zločinima u Bukovici i slično. O tome su novinari detaljno pisali, bila su čak i dva filma. Ne bih se iznenadio da se epilog o ovim događajima čeka još desetak godina. Ovdje se u stvari radi o izbjegavanju zvanične Crne Gore da se suoči sa svojom nedavnom prošlošću.

RSE: U centru pažnje domaće javnosti bile su izjave državne tužiteljice i šefa diplomatije o slučaju šverca cigareta i istrazi talijanskog Tužilaštva. Posebno je interesantna Roćenova izjava. Šta mislite o istupu šefa diplomacije?

KOPRIVICA: Ovdje imamo najmanje dva apsurda. Prvi je da ministar inostranih poslova komentariše ono što nije u opisu njegovog radnog mjesta. Drugi apsurd je da on već izriče presudu prije suda. Zanimljivo je da se stav ministra Roćena poklapa i sa onim što je u svom brutalnom napadu lidera Pokreta za promjene iznio ovih dana Stanko Subotić, da je on učestvovao u međunarodnom švercu cigareta i finansijskim transakcijama.

RSE: Stanko Subotić negira da je švercovao duvan i tvrdi da je novac legalno zaradio. Kako to komentarišete?

KOPRIVICA: Sasvim je moguće da je jedan tako vješt biznismen pravno pokrio svoje učešće u međunarodnom švercu cigareta i finansijskim transakcijama između Crne Gore i Kipra. Sud će presuditi šta je istina, ali teško je povjerovati u to da je za Subotićem tek tako raspisana Interpolova potjernica.

RSE: Bivši predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović, u svojoj knjizi, ali i u štampi, priznao je da je država u vrijeme sankcija švercovala duvan da bi preživjela. Kako komentarišete Bulatovićevu "solidarnost" prema Đukanoviću, protiv koga neće svjedočiti ako ga Talijani, kojim slučajem, pozovu?

KOPRIVICA: Zatečen sam tom izjavom bivšeg predsjednika Crne Gore. Čitao sam njegove knjige. On tvrdi da je i ranije ukazivao na to. Mislim da se ne može distancirati od onoga što se tada dešavalo, a iz novinarskog iskustva i prema brojnim svjedočenjima taj šverc je zaista postojao. Ne može se reći da nije bilo šverca cigareta i drugih vrsta organizovanog kriminala. Zanimljivo je oglašavanje bivšeg predsjednika Crne Gore, Momira Bulatovića. Interesantno je u ovom slučaju da ako on ima dokaz da je bilo šverca i da je bivši crnogorski premijer, Milo Đukanović, involviran u taj šverc, onda je čudno zašto neće da svjedoči i ponudi argumente protiv. U pitanju je neka vrsta političke solidarnosti koju je teško dešifrovati, posebno ljudima koji nisu detaljno upućeni jer jedni tvrde da je bilo šverca, ali da je sve bilo legalno i u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore da bi preživjela. U svakom slučaju, za to je najmjerodavniji sud, ali gospodin Bulatović ne bi trebao da se distancira od toga jer će Crna Gora živjeti pod jednom hipotekom i poželjno bi bilo da svi oni koji bi mogli da razriješe tu dilemu, koji mogu da svjedoče o tom vremenu, i izađu sa argumentima, posebno ako su bili na političkim pozicijama, kao što je bio Momir Bulatović.
XS
SM
MD
LG