Dostupni linkovi

Privatizacija ili rasprodaja resursa


Kao utisak sedmice u Crnoj Gori, poslanik Pokreta za promjene Zarija Pejović, izdvojio je najavu privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja u Pljevljima, čemu se ova opoziciona partija protivi, jer ih smatra kapitalnom infrastrukturom crnogorske države. Podsjetimo, poslanici crnogorske Skupštine odgodili su za iduću sedmicu izjašnjavanje o opozicionoj interpelaciji o radu Vlade iz oblasti energetike, kojom se traži zaustavljanje privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja u Pljevljima. Manji partner vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija, najavila je da će podržati ovu interpelaciju, a Pokret za promjene je najavio je da će po hitnom postupku zatražiti da se Parlament izjasni o povjerenju Vladi ako Skupština usvoji zaključke SDP-a i opozicije.

Milena VELIMIROVIĆ

RSE: Da li očekujete da će DPS i SDP postići dogovor oko ove privatizacije i kolika je mogućnost raskida koalicije i novih izbora?

PEJOVIĆ: Realno je za očekivati da će se zaključci u Parlamentu, koji se protive prodaji i privatizaciji Termoelektrane, usvojiti i da će Socijaldemokratska partija dati podršku tim zaključcima. Također će se ministri Socijaldemokratske partije suprotstaviti u samoj Vladi i ustati protiv privatizacije. Vlada će svakako usvojiti odluku o privatizaciji. Vladi odgovara da usvoji tu odluku prije nego što Skupština usvoji svoje zaključke. Kada dođemo do pitanja povjerenja ili nepovjerenja Vladi i Parlamentu, budući da Vlada ne izvršava ono što su zaključci Parlamenta i generiše svoj suverenitet, smatram da će Socijaldemokratska partija, uprkos tome, dati povjerenje Vladi. Može dati i nepovjerenje Vladi, ali će se ponovo formirati nova Vlada iz redova tih krugova, tako da će to biti jedna obična politička farsa. Rezultat čitavog tog procesa jeste činjenica da u situaciji kada Evropa ponovo utvrđuje svoje rezerve uglja, kada predsjednik SAD-a kaže naučnicima svoje države da se okrenu istraživanju novih izvora energije, Crna Gora prodaje pet milijardi eura rezervi uglja za 50 miliona eura, i Termoelektranu, otprilike onako kao što gospođa, kada kupi vreću deterdženta, dobije i loptu. Tako će i ta ruska grupa dobiti značajne rezerve uglja i Termoelektranu. Mislim da tu nema mjesta nikakvoj zdravorazumskoj politici, već je to nastavak jedne politike privatizacije Crne Gore, a plašim se i razdržavljenja Crne Gore, a u ekonomskom smislu i razvodnjavanja onoga što smo u političkom smislu ostvarili 21. maja.

RSE: Pokret za promjene najavio je da će po hitnom postupku zatražiti da se Parlament izjasni o povjerenju Vlade ukoliko Skupština usvoji zaključke SDP-a i opozicije. Kao što ste i sami rekli pitanje je da li će SDP izglasati nepovjerenje Vladi. U slučaju privatizacije Telecoma, SDP je odustajanje od svojih zahtijeva pravdala činjenicom da ne treba rušiti Vladu uoči referenduma o obnovi državne nezavisnosti. Sada rukovodstvo SDP-a, kao argument zbog kojeg bi trebalo izbjeći nove izbore, navodi da mlada crnogorska država još nije usvojila novi Ustav i time udarila pečat na nezavisnost. Da li je po vašem mišljenju ovaj argument opravdan?

PEJOVIĆ: Kad izgubimo ekonomiju i ono što jeste temelj jedne države, svaki Ustav će biti farsa. Ekonomija jedne zemlje jeste sto, a na neki način Ustav, kao neki lijepi prekrivač preko toga stola, treba da pokaže i da izrazi čitav taj demokratski subjektivitet Crne Gore Ako izgubimo ono suštinski, Ustav ništa puno u tome ne znači. Drago mi je što ste se dotakli Telecoma, a ja ću podsjetiti na Jugopetrol i Kapa preduzeće. To su preduzeća koja danas prave više od stotinu miliona eura profita i da ta preduzeća nisu privatizovana, svoj profit mogli bi da preusmjere prema elektroenergetskom sistemu i profitom tih preduzeća bi mogli da ih rekonstruišemo. Vlada je novac koji je dobila iz privatizacije ova tri preduzeća jednim dijelom iskoristila za izmirivanje stranog duga. Gle paradoksa, Vlada će opet da povećava strani dug da bi gradila kapitalne puteve prema sjeveru. Teško je uhvatiti konzistentnu politiku koju vodi ova vlast. Na žalost, mi ni dan danas ne znamo šta je sa ostatkom tih sredstava iz privatizacije Telecoma, Jugopetrola i Kapa preduzeća, koji su imali potpuno monopolsku ulogu, kao što to ima i Termoelektrana u crnogorskom privatnom sistemu. Termoelektrana pozitivno posluje. Prema tome, mislim da se iza čitave te priče SDP-a sada stavlja jedna patetična i kvazipatriotska farsa i da je sada prava i suštinska stvar biti u tom političkom bloku koji se bori za očuvanje i ekonomskog i političkog suvereniteta u Crnoj Gori. Prije referenduma, svi oni koji su bili protiv nezavisnosti, su bili jedan antidržavni blok. Smatram da su sada antidržavni blok oni koji se zalažu za rasprodaju strateških crnogorskih resursa po smiješnim cijenama. Tu nema nikakvog ekonomskog opravdanja.
XS
SM
MD
LG