Dostupni linkovi

Dva aršina za crnogorske studente u Srbiji


Pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja mogu se školovati pod istim uslovima kao i građani Srbije, objavljeno je u Prosvetnom pregledu uoči upisa studenata u prvu godinu osnovnih studija. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je to dobar potez i da je nešto slično već napravila Mađarska. Po njegovim rečima, predlog je afirmativan ako se ne bude iskoristio u političke svrhe:

"Nadajmo se da to neće biti zloupotrebljeno za okretanje srpske manjine protiv država u kojima živi. Kada ovo kažem ne mislim toliko na Hrvatsku i Bosnu. Pribojavam se da bi, s obzirom na očigledno još uvek nerašćišćene pojmove u glavi Koštunice i drugih oko Crne Gore, to moglo biti zloupotrebljeno u slučaju Crne Gore, na dodatno okretanje Srba, pogotovo onih oko srpske liste protiv realnosti - nezavisnosti Crne Gore."

Profesor Elektrotehničkog fakulteta i nekadašnji pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srbijanka Turajlić kaže da sve to nije ništa novo i da klauzula o studiranju srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja pod identičnim uslovima kao i studenata iz Srbije postoji još iz vremena raspada Jugoslavije:

"Od momenta kada se raspala Jugoslavija ta klauzula postoji u svim konkursima za upise na fakultete i zapravo je namenjena svim ljudima koji žive van granica Srbije a koji žele da studiraju ovde. Naravno da se činjenica da li ste vi pripadnik neke nacionalne manjine ne može dokazivati. Sada je Crna Gora zasebna država i potpuno je prirodno da za nju važi ista klauzula. A ako mogu državljani Bosne, Hrvatske, Makedonije da studiraju pod tim uslovima mogu i državljani Crne Gore."

Na pitanje kakav status treba da imaju studenti koji studiraju u Srbiji, a dolaze iz bivših jugoslovenskih republika, pre svega Bosne i Crne Gore, beogradski studenti odgovaraju:

"Smatram da bi trebalo da imamo ili svi isti status ili svi da imamo različiti status prema tome."
"Kada su Crnogorci izglasali svoju nezavisnost oni sami su birali da budu nezavisna država. Možda jeste malo nefer da imaju tako skupu školarinu ali ipak su oni stranci u ovoj državi, tako da - to im je što im je."
"Moguće da je u pitanju to što Crna Gora neće da bude sa Srbijom a Republika Srpska hoće da bude sa Srbijom s tim što velike sile ne daju da do toga dođe."
"Jedino ako Republiku Srpsku računaju kao sastavni deo Srbije."

RSE: A što se tiče Crne Gore?

"Sami su se već izdvojili."
"Ali definitivno je da je mnogo studenata iz Srbije koji nemaju prava na Dom i ostale beneficije kao studenti. Mislim da ima više crnogorskih studenata, možda više nego iz Republike Srpske. Mislim da oni zauzimaju mnogo mesta našim studentima odavde iz Srbije."
"Studenti koji nisu iz Srbije su strani studenti i treba da plaćaju školarine, domove i sve ostalo, kao što se tretiraju studenti recimo iz Nemačke i bilo koje druge zemlje."

Ministarstvo prosvete radi na predlogu o kome Vlada Republike treba da se izjasni a vezanom za položaj crnogorskih studenata, rekla nam je Nataša Sokolović iz Službe za odnose sa javnošću Ministarstva prosvete i sporta Srbije:

"Ministarstvo prosvete radi na pripremi informacija o položaju crnogorskih studenata na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji, o kojima bi se Vlada izjasnila na narednoj sednici. Prilikom izrada informacija Ministarstvo prosvete će uzeti u obzir sve okolnosti koje su značajne za rešavanje pravnog statusa bivših državljana državne zajednice Srbije i CG, kao što je to činjeno i u drugim oblastima od neposrednog interesa za život građana, kao što su oblast socijalnog i penzionog osiguranja i konzularne zaštite."

Prema našim saznanjima, građani Crne Gore, prema predlogu Ministarstva prosvete, tretiraće se kao stranci, a oni koji se izjašnjavaju kao Srbi imaće status srpske nacionalne manjine i uživaće sva prava kao i studenti iz Srbije.
XS
SM
MD
LG