Dostupni linkovi

Uložena žalba zbog oslobađanja Mandića


Zamjenik višeg državnog tužioca Ljiljana Klikovac je, kako pišu današnje podgoričke „Vijesti“, uložila žalbu na presudu Višeg suda kojom je Damir Mandić oslobođen optužbe za ubistvo prvog čovjeka „Dana" Duška Jovanovića, predlažući Apelacionom sudu da ukine tu presudu i predmet vrati na ponovno suđenje. Komentarišući sadržaj žalbe u kojoj se tvrdi da postoje brojni dokazi da je Damir Mandić ubio urednika „Dana“, a sudiji Radovanu Mandiću spočitava da je prekršio odredbe krivičnog postupka i pogrešno utvrdio činjenice, Budimir Darmanović, zastupnik porodice ubijenog Duška Jovanovića, kaže da se u potpunosti slaže sa tim navodima:

„U potpunosti se slažem sa ocjenom da presuda ima manjkavosti kako u dijelu povrede postupka tako i u pogledu pravilnog i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja kao i pogrešne primjene materijalnog prava, jer za ono za šta je optužen Mandić on je trebalo da bude osuđen, a nikako da bude oslobođen svih dokaza koji su provedeni tokom postupka. Nedvosmisleno je utvrđena njegova krivično pravna odgovornost. Na tu presudu ćemo i mi, kao opunomoćnici oštećene porodice, izjaviti žalbu, jer, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, kada je optuženi oslobođen i oštećena strana ima pravo žalbe. Napomenuo bih da još nijesmo primili presudu Višeg suda u Podgorici, da je malo simptomatično da je meni upućena presuda i da je vraćena sa naznakom 'Nepoznat'."

I dok se zastupnici porodice Jovanović žale da nijesu dobili tekst presude, advokat odbrane Željko Jočić kaže da mu nije uručena žalba Tužilaštva i da je za taj dokument saznao iz medija zbog čega, kaže, ne može komentarisati danas objavljene navode:

„Po dobro ustaljenoj praksi kakva je bila prisutna i u cjelokupnom toku ovog procesa za žalbu višeg državnog tužioca saznao sam jutros iz dnevne štampe. Napominjem da do juče, do 11 časova kada sam bio u Višem sudu, žalba mi nije uručena niti je u tom periodu dostavljena krivičnom vijeću sudije Radovana Mandića.“

U žalbi Tužilaštva, čije su djelove objavile današnje „Vijesti“, oštro se kritikuje oslobađajuća presuda sudije Radovana Mandića. Tužilaštvo ponavlja da je dokazalo da je sa telefona Damira Mandića ugovarana kupovina 'golfa III' iz koga je pucano na Duška Jovanovića, kao i da na osnovu DNK vještačenja nesumnjivo proizilazi da je Mandić izazivač tragova koji su pronađeni u okolini automobila. Ta se primjedba prvenstveno odnosi na limenku 'Red Bulla' sa Mandićevim tragovima koja je pronađena u blizini kola, tri dana nakon ubistva. Sud je ocijenio da bi tu limenku mogao baciti bilo ko, a odbrana je tokom suđenja tvrdila da je taj dokaz podmetnut. Tužilaštvo postavlja pitanje zašto bi neko podmetao dokaze van kola, kada je u automobilu već pronađena automatska puška sa Mandićevim biološkim tragovima, ocijenjujući i da se izjave Damira Mandića i svjedoka odbrane oko njegovog kretanja sporne noći ne podudaraju. U Tužilaštvu takođe smatraju da su nepobitno utvrdili i da je Damir Mandić bio u kontaktu i sa drugom puškom iz koje je pucano na Jovanovića, dok je sudija obrazložio da je rezultat ekspertize da je Mandić možda bio u dodiru sa tim oružjem. Sudija Radovan Mandić je odgovorio na naš telefonski poziv, ali nije želio da komentariše sadržaj žalbe Tužilaštva, uz objašnjenje da to ne može učiniti dok je postupak u toku.

Podsjetimo, Duško Jovanović je ubijen u sačekuši ispred svoje redakcije u noći između 27. i 28. maja 2004. godine. Za to ubistvo optužen je jedino karatista Damir Mandić koji je nakon skoro tri godine oslobođen prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici. Policija je za to ubistvo nezvanično i sumnjičila i Beranca Vuka Vulevića i Baranina Armina Mušu Osmanagića, ali protiv njih nekada nijesu podignute krivične prijave. Policijski funkcioneri su to u više navrata obrazložili nedostatkom dokaza.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG