Dostupni linkovi

EU podržava Ahtisarijev predlog


Solana je rekao da je Kosovo u ovim trenucima ušlo u fazu pisanja poslednje stranice dosadašnje istorije i u ispisivanju prve stranice nove istorije:

"U tom smislu EU u potpunosti podržava predlog Ahtisarija."

Odgovarajući na novinarsko pitanje o zahtevu zvaničnog Beograda da dođe do odlaganja razgovora zakazanih za 13. februar u Beču, Solana je kazao kako je to odgovornost posrednika Ahtisarija:

“Nije moj zadatak da odlučim kako će se nastaviti konsultacije u narednim danima i koliko će trajati. Ono što ja želim je da u konsultacijama budu uključeni i Priština i Beograd i znam da će predsednik Ahtisari biti angažovan na ovom pitanju.”

Solana je istakao kako će Evropska unija saradjivati sa Ahtisarijem u procesu rešenja statusa. Visoki predstavnik EU je rekao da je pregovaračkoj ekipi preneo da od sada ceo proces zavisi od njih:

“Vi ćete potpisati mnoge sporazume koje treba da ostvarujete, da poštujete prava manjina i ljudska prava i da nastavite u ostvarivanju vaše perspektive, koja je ulazak u Evropsku uniju.”

Solana je rekao da će EU posle statusa preuzeti određenu odgovornost, posebno u oblastima bezbednosti i pravosuđa. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da se na sastanku sa Solanom nije razgovaralo o odlaganju sastanka u Beču:

“Izuzetno sa zahvaljujemo za snažnu podršku koju je EU dala Kosovu i procesima kroz koje prolazi. Mi očekujemo da upravo ova podrška utiče da se proces zavrsi u što kraćem roku i da mi ostvarimo naš cilj -nezvisnost i stavranje države svih građana Kosova, sa značajnim garancijama i najvišim standardima za manjinske zajednice koje su deo raznolikosti Kosova.”

Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je u sredu da su predstavnci kosovskih Srba upoznali visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbendnost Havijera Solanu da je predlog posrednika za status Kosova Martija Ahtisarija za kosovske Srbe neprihvatljiv:

“Iskazali smo naše neslaganje, pre svega sa dokumentom koji je gospodin Ahtisari napisao i tu smo od aneksa do aneksa davali naše primedbe.”

Bogdanović ističe da su najviše primedbi imali na "proces decentralizacije, formiranja novih opština i njihovih ovlašćenja“. Bogdanović je rekao da su Solani preneli stav da su prava srpske zajednice, koja je ostvarivala posle 1999. godine, ovim dokumentom umanjena.

Tokom posete Kosovu Solana se susreo i sa komandantom KFOR-a Rolandom Katerom i zamenikom šefa UNMIK-a, Stivenom Šukom.
XS
SM
MD
LG