Dostupni linkovi

Zabrinutost zbog američkih napada na Somaliju


Američka vojska izvela je jutros još jedan zračni udar na jug Somalije, na sela u blizini kenijske granice. Izvori bliski somalijskoj vladi tvrde da SAD nastavljaju potragu za navodnim skrovištima boraca Al'Kaide. U jučerašnjim zračnim udarima u istoj oblasti poginulo je, prema navodima očevidaca, 20 ljudi. Iako u Pentagonu tvrde da je tom prilikom ubijen jedan visoki zvaničnik najpoznatije terorističke mreže u svijetu, u dijelu međunarodne javnosti američko je bombardiranje izazvalo nezadovoljstvo.

Evropska komisija je ocijenila da napadi američkih helikoptera na grupu, kako se tvrdi, terorista na jugu Somalije, neće doprinijeti uspostavljanju dugoročnog mira u toj afričkoj zemlji. I generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon zabrinut je napadima američke avijacije.

"Ne osudivši unaprijed motive ove vojne akcije, generalni sekretar se plaši da bi nova dimenzija ove vrste operacija mogla dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u eskalaciju neprijateljstava u regionu", saopštila je njegova predstavnica za štampu Michele Montas.

No, sudeći prema izjavama somalijskih čelnika, zračni će se udari nastaviti, jer su urodili plodom. Šef kabineta somalijskog predsjednika Abdirazak Hassan saopštio je da je u jučerašnjim udarima ubijen Fazul Abdullah Mohammed, pripadnik Al-Qaide osumnjičen za planiranje bombaških napada na američke ambasade u istočnoj Africi 1998. godine, u kojima je ubijeno 225 ljudi.

Iako zračne udare izvode američke snage, Bijela kuća ne daje previše podataka i objašnjenja o ovim akcijama. Portparol State Department Sean McCormack novinarima je jedino saopštio da je "Ministarstvo odbrane potvrdilo da je u toku potraga za visoko rangiranim priopadnikom Al'Kaide u Somaliji i da nema nikakvih daljih detalja oko toga. Krajem decembra su vladine snage i etiopska vojska potisnuli naoružane jedinice Saveza islamskih sudova, koje su se povukle i grupirale na jugu Somalije. Prije najnovije ofanzive taj je savez kontrolirao veći dio teritorije Somalije.

Američki napad na navodne pripadnike Al-Qaide u južnoj Somaliji naveo je medjutim medije da se zapitaju: da li je poslije Afganistana i Iraka ta zemlja postala nova linija fronta u takozvanom ratu protiv terorizma?
XS
SM
MD
LG