Dostupni linkovi

JERUSALIM


Izraelski premijer Ehud Olmert odobrio je danas uklanjanje visse desetina kontrolnih punktova izraelskih snaga na podruccju Zapadne obale.
Zamenik izraelskog ministra odbrane Efraim Sneh rekao je da su se bezbednosni zvaniccnici u naccelu saglasili sa predlogom da se ukloni 27 kontrolnih punktova.
Na putevima na Zapadnoj obali se nalazi visse stotina izraelskih barikada, koje otezzavaju kretanje Palestinaca. Izrael je postavljanje kontrolnih punktova obrazlozzio bezbednosnim razlozima.
Savetnik palestinskog predsednika Saeb Erekat rekao je da palestinske vlasti taj korak smatraju vrlo vazznim u uklanjanju unutrassnje blokade Zapadne obale, iako che joss mnogo barikada na putevima ostati.
Izraelski ministar odbrane Amir Perec je podržao predlog za oslobadjanje više palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora čak i u slučaju da izraelski vojnik Gilad Shalit, koga u zarobljeništvu drže militanti, ne bude prethodno oslobodjen.
U subotu, na prvom sastanku palestinskih i izraelskih lidera posle 18 meseci, Olmert je ponudio palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu uklanjanje kontrolnih punktova i visse desetina miliona dolara iz zamrznutih fondova.
XS
SM
MD
LG