Dostupni linkovi

RS nije ispunila mnogo obaveza


Naime, direktor za komunikacije OHR-a Kris Benet, prenoseći riječi glavne tužiteljice, napominje da je ona bila veoma jasna:

«Da tu Republika Srpska mora biti proaktivna i da ima puno obaveza koje nije ispunila. I Kristijan Švarc - Šiling je naglasio da je on spreman da koristi svoje bonske ovlasti na ovom području kad je saradnja sa Haškim tribunalom u pitanju. Inače, razgovarali su i o mjerama koje mogu da koriste da bi pomogli vlastima u BiH da izvrše svoje dužnosti na ovom području.»

Povodom pozivnice za prijem Bosne i Hercegovine u program Partnerstvo za mir, visoki predstavnik je kazao da BiH dobija i više obaveza:

«I da očekuje da BiH, posebno sada kao članica programa Partnerstva za mir, mora da sarađuje sa Haškim tribunalom i da ispuni sve obaveze. Razgovarali su posebno o slučajevima Radovana Karadžića i Ratka Mladića.»

Mišljenje glavna tužiteljice o prijemu Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir, kako je rekao direktor za komunikacije Ureda visokog predstavnika Kris Benet, biće prenijeto bh. javnosti nakon njenog susreta sa članovima Predsjedništva BiH.
XS
SM
MD
LG