Dostupni linkovi

Hapšenja ostaju uslov za NATO


Iako su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pozvane juče u program NATO Partnerstvo za mir, neće postati punopravne članice Severnoatlantskog saveza dok osumnjičeni za ratne zločine ne budu izvedeni pred lice pravde, upozorio je Stejt Department.

"Mislim da bi bila greška ako bi neka od te tri zemlje ili bilo ko drugi protumačio da to znači da je pitanje ratnih zločinaca
prestalo da bude važno ili da je nešto čime se ne treba baviti", rekao je u srijedu predstavnik za štampu Stejt Departmenta Tom Kejsi na redovnoj konferenciji za novinare.

Kejsi je naveo kako je "prilično jasno" da su sve odluke, koje su donesene i koje će biti donesene u vezi sa daljom integracijom, ne samo u NATO već i evro-atlanske institucije, vezane za potpuno rješavanje pitanja ratnih zločinaca. On je rekao da su i BiH i Srbija isporučile mnoge od osumnjičenih i da su se obavezale na punu saradnju sa Tribunalom u
Hagu:

"Mislim da je tim zemljama upućen jasan signal da će dalji napredak u ostvarivanju njihovih državnih ciljeva... ultimativno zavisiti od njihove pune saradnje sa Haškim tribunalom, što znači izručenje šest preostalih bjegunaca."

Među preostalim haškim bjeguncima su vođa bosanskih Srba tokom rata u BiH Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Sumnja se da se njih dvojica nalaze ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj u BiH.

(Izvor: AP)
XS
SM
MD
LG