Dostupni linkovi

Putin zavidi Katsavu


U ponedjeljak 16.oktobra izraelski predsjednik Moše Katsav nije se, kako je to običaj, pojavio na zvaničnom otvaranju zimskog zasjedanja parlamenta. Pretpostavlja se da su mu njegovi savjetnici predložili da to ne čini, nakon što je tog jutra policija objavila preporuku da se protiv njega otvori istraga odnosno da, kada mu bude ukinut imunitet, bude krivično gonjen zbog silovanja ili seksualnog napastvovanja pet žena. Predhodno je veče okončana višemjesečna istraga protiv predsjednika nakon čega je najmanje 20 poslanika iz nekoliko stranaka objavilo da će bojkotirati sjednicu Kneseta ako se na njoj pojavi Moše Katsav. Vodeći izraelski mediji započeli su kampanju u kojoj su učestalo pozivali predsjednika da podnese ostavku i izbjegne proceduru svrgavanja, te tako poštedi i sebe i zemlju svjetske sramote.

Analitičar Zeev Segal u tiražnom listu "Harec" zatražio je od predsjednika države da odstupi i time "sačuva vjeru javnosti u instituciju predsjednika", kazavši kako su to nečuvene optužbe protiv jednog visokog dužnosnika. "Niko se ne sjeća nečega sličnog, posebno optužbi za silovanje. To je izraelskoj javnosti potpuno nepoznato", kazao je Segal.

Javnost se podijelila – jedni tvrde da je Katsavu podmetnuto, analitičari tvrde da za tim nema potrebe pošto je predsjednička dužnost protokolarna, bez stvarne moći. Prosta ljudska logika kaže da bi, da je o podmetanju riječ, teško bilo naći deset žena koje bi učestvovale u zavjeri, a upravo toliko njih optužuje Katsava za napastvovanje, odnosno silovanje. Advokat Moše Katsava Zion Amir, u javnost je izašao s odricanjem svega za šta policija tvrdi da ima debele dokaze:

"Predsjednik je nevin. Nije učinio ništa. Nije imao nikavu, osim profesionalnu vezu. On će se potruditi dokazati da te žene lažu."

U Izraelu je od osnivanja te zemlje 1948. u nekoliko je navrata bilo glasina o navodnim seksualnim aferama političara. U toku je proces ministru odbrane optuženom da je poljubio jednu vojnikinju protiv njene volje. Ali do sada ni jedan političar u Izraelu nije bio optužen za silovanje ili bilo šta slično. Bude li protiv Moše Katsava podignuta optužnica i bude li krivica dokazana mogao bi dobiti kaznu od 3 do 16 godina zatvora. Da bi do procesa došlo, Katzavu mora biti ukinut imunitet koji ga štiti do kraja mandata, dakle do sredine iduće godine. Kneset bi mogao glasati za njegovu smjenu, nakon čega bi proces mogao započeti. Iz predsjednikovih krugova međutim nema glasova o odstupanju, iako svi traže njegovu ostavku.
Limor Livnat, članica Likuda i zastupnica u parlamentu sa žaljenjem konstatira da je Moshe Katsav trebao sam dati ostavku odmah kad je policija pokrenula istragu protiv njega. "Nažalost on to nije učinio. No ni sada nije kasno, jer cijela ova priča je teška i za njega i za sve nas", izjavila je članica predsjednikove stranke.

Šteta je međutim već učinjena, tvrde analitičari. Politički komentatori ukazuju na ovaj slučaj kao način na koji se može uništiti politička karijera. Uz sve to međutim ostaje otvoreno pitanje – ko su ljudi koji vladaju u svijetu? Sve češće se naime okrivaju afere vodećih političkih ličnosti koji imaju jedno lice za svoje glasače i ono drugo, samo za privatnu upotrebu. Ovih je dana katolički svećenik Anthony Merciec priznao kako je 60-tih godina imao intimnu dvogodišnju vezu s bivšim republikanskim kongresmenom Markom Foleyem, tada ministrantom crkve u Lake Worthu. Foley je podnio ostavku prošloga mjeseca, nakon što je TV-mreža ABC objavila dio njegovog lascivnog e-mail dopisivanja s maloljetnim poslužiteljima u Kongresu. Ubrzo nakon ostavke, koja je prerasla u nacionalni skandal i vodeću temu predizborne kampanje, Foley je objavio da je homoseksualac i alkoholičar, te da ga je u mladosti spolno zlostavljao jedan katolički svećenik.

Moše Katsav je rođen u Iranu. U Izrael je njegova porodica emigrirala još kada je on bio dijete. Član je Likuda. Osmi je predsjednik Izraela i prvi kojemu mandat po novom zakonu traje sedam godina. 61 mu je godina, ima petoro djece i šestoro unučadi, zemlja mu je u stalnom ratu i neprijateljskoj okolini, a po svoj prilici on još ima vremena i za napastvovanje žena.

Da ne bi bilo pogrešno shvaćeno, nije riječ o moraliziranju, ali indikativno je koliko su u svijetu mlake osude aktuelnih zbivanja u Izraelu. Ono što je, ukoliko se dokaže da je istinito, klasično krivično djelo, ruskom je predsjedniku poslužilo kao tema za šaljivi "small talk" s izrelskim premijerom Ehudom Olmertom. Ne znajući da su mikrofoni uključeni, Putin je za Katsava kazao kako je "moćan dečko". "Silovao deset žena? Nisam to očekivao od njega, sve nas je iznenadio. Svi mu zavidimo", kazao je Putin Olmertu. Portparol Kremlja Dimtrij Peskov nije demantirao rečeno, ali je ustvrdio kako se "ruski humor u svijetu ne razumije baš najbolje". Koliko smisla za humor treba imati da bi se imalo razumijevanje za šale na račun silovanih žena, osobito kad ih izgovara otac ženske djece?. Vladimir Putin ima naime dvije kćerke.
XS
SM
MD
LG