Dostupni linkovi

Upozorenja pakistanskog predsjednika


Predsjednik Pakistana upozorio je u Bruxellesu evropske parlamentarce da bi talibani mogli uvući pastunsko stanovništvo Afganistana u rat sa svim stranim snagama koji borave u toj zemlji.

"Težište terorizma sada je prešlo s Al-Kai'de na talibane. To je novi i mnogo opasniji element koji ima korijen u tamosnjem narodu. Al-Kai'da nije imala korijene u narodu, no talibani su znatno bolje organizirani."

Afganistanska vlada odbacila je ocjenu pakistanskog predsjednika, a Ministarstvo vanjskih poslova u Kabulu objavilo je kako su upravo pakistanske obavještajne službe pomogle nastanak talibana kao političkog i vojnog pokreta, ta kako on "još uvijek uživa podršku nekih krugova u Pakistanu".

Stručnjaci za ovu oblast vjeruju kako ocjene predsjednika Musharrafa imaju za cilj prebaciti odgovornost za eskalaciju nasilja na jugu Afganistana na vladu u Kabulu i tako izbjeći kritike američke vlade tokom njegovog predstojećeg posjeta Washingtonu. Takvog je mišljenja i Ahmed Rashid, pakistanski novinar i autor knjige "Taliban":

"Musharraf zapravo nastoji svima baciti prašinu u oči. Vjerujem kako je već vrlo dobro dokazano da su uporišta talibana u Pakistanu, a ne u Afganistanu, kako on tvrdi. Mislim kako je sve što govori zapravo u cilju pripreme za njegov predstojeći sastanak u Washingtonu s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom i afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, a na kojem će se, bez sumnje, Amerikanci oboriti na činjenicu da talibani primaju pomoć iz Pakistana, te tražiti od Musharrafa da učini nesto s time u vezi."

Rashid podsjeća kako je Pakistan već pod pritiskom članica NATO-a čiji su vojnici, raspoređeni u mirovnoj misiji u Afganistanu, posljednjih sedmica sve češće žrtve napada koje talibanske snage pokreću s teritorija susjednog Pakistana:

"I jedni i drugi su svjesni ovog problema. I NATO i američke snage koje djeluju u Afganistanu utvrdili su talibansko čelništvo sjedi u pakistanskom gradu Quetti i da iz njega vodi ratne operacije. Mislim da u ovom trenutku sve više raste pritisak na predsjednika Musharrafa da nešto poduzme."

Uz to, američki i NATO zapovjednici u Afganistanu izrazili su zabrinutost zbog nedavnog sporazuma o nenapadanju koji je pakistanski predsjednik postigao s talibanskim vođama u poluautonomnom plemenskom području Sjeverni Vaziristan. Vjeruje se, naime, da bi taj sporazum, umjesto da ih smanji, mogao dodatno potaći proširenje napada s druge strane granice.

Sastanak u Washingtonu, na kojem će o ovim pitanjima razgovarati predsjednici Sjedinjenih Država, Afganistana i Pakistana zakazan je za 27. ovoga mjeseca.
XS
SM
MD
LG