Dostupni linkovi

JERUSALIM


Žestoki sukobi izraelske vojske i gerile Hezbolaha traju od jutros na jugu Libana nakon što je izraelska vlada protekle noći jednoglasno odobrila kopnenu ofanzivu čiji cilj, kako je objavljeno "nije okupacija Libana" već držanje teritorije do dolaska međunarodnih trupa.
Vojnici Ujedinjenih nacija razmešteni na jugu Libana potvrdili su da su izraelske oklopne i pešadijske jedinice ušle pod borbom u to područje.
Prema izraelskim medijima u jutrošnjim borbama su poginula najmanje tri izraelska vojnika. Izraelska vojska je objavila da je ubila dvadeset pripadnika Hezbolaha.
Izraelski mediji prenose izjave zvaničnika i vojnih komandanata prema kojima je planirano da izraelska vojska tokom naredne dve sedmice stavi pod svoju kontrolu pojas od 6-7 kilometara unutar Libana, a da artiljerijom neutrališe delovanje Hezbolaha u delu Libana do reke Litani, koja je od izraelske granice udaljena kod Kirijata Šimone 5 kilometara, a odatle do obale Mediterana tridesetak.
Premijer Ehud Olmert je izjavio sinoć da neće biti nikakvog prekida vatre sve dok ne bude otklonjena pretnja koju po Izrael predstavlja Hezbolah i dok ne budu oslobođena dva oteta izraelska vojnika.
"Borbe se nastavljaju. Nema prekida vatre, neće ga ni biti narednih dana", rekao je premijer Olmert sinoć tokom posete severu zemlje.
XS
SM
MD
LG