Dostupni linkovi

DEN HAAG


Pred Haškim tribunalom danas je počelo suđenje bivšim oficirima Vojske Republike Srpske Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Zdravku Tolimiru, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri, Vinku Pandureviću i Miloradu Trbiću, koji su optuženi za genocid i druge zločine nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Jedan od optuženih, Zdravko Tolimir je u bijegu.
Početak suđenja bio je u znaku spora izmedju glavne tužiteljice Carle del Ponte i odvjetnika optuženih koji su smatrali da tužiteljica emotivno započinje svoju uvodnu riječ naglašavajući detalje tijekom susreta sa ženama Srebrenice na komemoraciji u Potočarima prije tri dana. Del Ponte je inzistirala da se radi o činjenicama, ne o emocijama, no suci su odlučili da ona svoju uvodnu riječ može iznijeti u nastavku sudjenje koje je planirano nakon ljetne pauze Tribunala, 21.kolovoza.

DEN HAAG
Bosanski Srbin Dragan Zelenović izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da nije kriv za mučenje i silovanje bošnjačkih žena u Foči u proljeće 1992. godine, za koje je optužen. "Nisam kriv", rekao je Zelenović, nakon što mu je sudija Alfons Ori pročitao tačke optužnice. Prema optužnici, Zelenović je bio jedan od komandira vojne policije, ali i paravojnih formacija u Foči. Kao jedan od najtežih zločina, u optužnici se pominje grupno silovanje 15-godišnje devojčice. Kao zastupnik Zelenovića, pred Haškim tribunalom se pojavio beogradski advokat Dragoslav Ognjanović, nekadašnji pravni savjetnik Slobodana Miloševića. Zelenovića su u lipnju Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno protjerala u BiH.

ZVORNIK
Iz masovne grobnice Kamenica kod Zvornika do sada je ekshumirano 417 tijela Bošnjaka koji su ubijeni 1995. godine u i oko Srebrenice. Kako je rekao šef tuzlanskog ekspertnog tima za ekshumacije Murat Hurtić, to je najveća do sada otkrivena sekundarna masovna grobnica u BiH.

SARAJEVO
Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac očekuje da će Ustavni sud BiH, "iako podložan političkim kombinacijama", potvrditi njegovu tvrdnju da ne postoji odluka Predsjedništva o pokretanju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
"S obzirom da odluka nikada nije bila na dnevnom redu, Predsjednišvo BIH praktično ne može ni dati taj dokument", rekao je Paravac agenciji SRNA. Paravac je Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske povodom tužbe BiH protiv SR Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG