Dostupni linkovi

BEC


Predstavnici Beograda i Prisstine razgovarache 19. jula u Beccu o decentralizaciji Kosova, a sastankom che predsedavati zamenik specijalnog izaslanika UN za buduchi status Kosova, austrijski diplomata Alber Roan (Albert Rohan).
Razgovori che biti usredsredjeni na naccela decentralizacije, nove opsstine sa srpskom vechinom i na polozzaj Kosovske Mitrovice, navodi se u saopsstenju.
Ranije danas saopssteno je da che u Beccu 18. jula biti nastavljeni i razgovori predstavnika Prisstine i Beograda o zasstiti verske i kulturne basstine na Kosovu.
Kako je saopssteno, tema razgovora biche u prvom redu pitanje zasstitnih zona oko srpskih verskih i kulturnih spomenika kao i mehanizmi za nadzor i sprovodjenje sporazuma u oblasti kulturnog i verskog nasledja.
O verskom i kulturnom nasledju na Kosovu, predstavnici Beograda i Prisstine razgovarali su 23. maja, u okviru pete runde direktnih pregovora.
Roan je tada ocenio da su razgovori bili korisni, ali da dve strane imaju razliccite koncepcije.
Poslednji direktan razgovor Prisstine i Beograda o decentralizaciji Kosova odrzzan je u Beccu 4. i 5. maja, i na tom sastanku, prema reccima Roana, nije postignut kompromis, ali se "dosslo do dodirnih taccaka".
XS
SM
MD
LG