Dostupni linkovi

NJUJORK


Odlazechi ssef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN, da je na Kosovu u toku napredak, ukazavssi medjutim, da je za vechinu kosovskih Srba situacija i dalje tesska.
On je ocenio da je Kosovo "sada slika drusstva u kome je napredak stabilan", i za takvo stanje odao je priznanje premijeru Kosova Agimu Cekuu. Petersen je istakao da zloccini moraju biti procesuirani, ali to Srbima ne daje pravo da sebe smatraju zrtvama. Rekao je da su incidenti koji se dogadaju izolovani, iako tako nisu predstavljeni
"Zato pozivam ponovo vlasti Srbije da rade sa nama, a Vladu Kosova da obezbedi cinjenice o dogadajima da ne bismo promovisali atmosferu straha i dalje izolacije."
Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju (KCKiM) Sanda Rasskovich Ivich izjavila je da izvesstaj ssefa UNMIK-a ne odrazzva stanje na terenu. Ona je istakla da se Beograd zalazze za susstinsku autonomiju Kosova, u okviru medjunarodno priznatih granica Srbije, ponovissvi protivljenje svakom njihovom prekrajanju.
Sednici SB prisustvuje i kosovski premijer Agim CCeku u svojstvu posmatracca. Nakon danassnje rasprave o Kosovu, SB che sredinom jula o toku pregovora o statusu Kosova izvestiti izaslanik UN Marti Ahtisari, a nakon toga se occekuje i otvaranje pregovora o statusu pokrajine.
XS
SM
MD
LG